Bezglutenowe naleśniki podane z serkiem i owocami...
Naleśniki można zrobić z praktycznie każdego rodzaju mąki, warto więc w tym temacie poeksperymentować. Ja czasem robię je z bezglutenowej mąki jaglanej, która ma dość charakterystyczny smak i pewnie nie każdemu posmakuje. Jeśli lubicie jednak kaszę jaglaną, to i naleśniki z takiej mąki polubicie. Bardzo fajnie komponują się z waniliowym serkiem homogenizowanym i bananem, dodatkowo można ożywić je truskawkami albo malinami. Są dobrym pomysłem na weekendowe śniadanie, także dla osób na diecie bezglutenowej.
Mąka jaglana pozyskiwana z ziarna prosa ma charakterystyczny słodko-gorzki smak i orzechowy aromat. Posiada właściwości oczyszczające. Zawiera sporo witamin z grupy B, lecytynę korzystnie wpływającą na pamięć, krzemionkę, sole mineralne, białka i węglowodany złożone. Można kupić ją w sklepie ze zdrową żywnością lub zrobić samemu z kaszy jaglanej - mieląc ją w młynku do kawy o dużej mocy. Wypieki z mąki jaglanej zwykle są jasne i delikatne. Czasami jednak, kiedy używałam ekologicznych jajek o intensywnym kolorze żółtka, naleśniki wychodziły mocno żółte.
Składniki (na 6 naleśników):
- 4/5 szklanki mąki jaglanej,
- 2 jajka,
- 200 ml mleka,
- 100 ml wody,
- szczypta soli,
- masło lub olej do smażenia,
- waniliowy serek homogenizowany,
- banan,
- maliny lub truskawki.
Przygotowanie:
- Mieszamy mleko, wodę, mąkę, dwa jajka i szczyptę soli - mikserem lub ręcznie ubijaczką.
- Smażymy z obydwu stron - najlepiej na patelni do naleśników, która nie wymaga natłuszczania, ale można roztopić na niej minimalną ilość masła, dzięki czemu naleśniki wyjdą bardziej rumiane.
- Na gotowe naleśniki nakładamy serek homogenizowany i owoce.
Takich jeszcze nie robiłam :) Ale na pewno zmienię to!
ReplyDelete