Majowa kompozycja smaków na liściach szpinaku...
Taką sałatkę planowałam zrobić jeszcze w poprzednim roku, ale nie zdążyłam nim minął sezon na szparagi. W tym roku się udało. :) Jest pyszna i pięknie się prezentuje. Spróbujcie póki na straganach dostać można truskawki i zielone szparagi!
Ja do przygotowania dressingu użyłam cząber i tymianek, ale myślę że pasowałyby tutaj też różne inne zioła, np. oregano i bazylia. Jeśli użyjecie gotowy ser feta w kostce ułatwicie sobie przygotowanie, a sałatka będzie wyglądała estetyczniej.
Szpinak jest źródłem potasu, żelaza, witamin C, E, K i B. Bogaty jest w antyoksydanty takie jak luteina i kwas foliowy, dlatego powinien znaleźć się w diecie każdej przyszłej mamy. Dzięki dużej ilości potasu ma też działanie obniżające ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi.
Składniki na 4 porcje:
- 10 pędów szparagów,
- 20 truskawek,
- kilka garści szpinaku,
- 150 g sera feta w kostce
- mała czerwona cebula,
- 10 pomidorków koktajlowych truskawkowych lub 2 pomidory malinowe,
- 6 łyżek oliwy z oliwek,
- 1/3 łyżeczki octu balsamicznego,
- odrobina soku z limonki (opcjonalnie),
- cząber,
- tymianek (lub inne zioła typu bazylia, oregano),
- sól (u mnie himalajska).
Przygotowanie:
- Szpinak, truskawki i pomidory myjemy i suszymy na ręczniku papierowym. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki, w przypadku malinowych na drobniejsze cząstki. Truskawki przekrawamy na połówki. Czerwoną cebulę kroimy w piórka.
- Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki, gotujemy w lekko osolonej wodzie około 7 minut. Po ugotowaniu kroimy każdy pęd na trzy części.
- Przygotowujemy dressing z oliwy z oliwek zmieszanej octem balsamicznym, sokiem z limonki, solą i ziołami.
- Na talerzach układamy liście szpinaku, a na nich pomidorki, szparagi, czerwoną cebulkę, truskawki i fetę. Polewamy dressingiem.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :))
Pyszna propozycją na zdrową i smaczną sałatkę :)
ReplyDeleteSałatka jest nieziemska....:)))
ReplyDelete