Cynamonowo-jabłkowa królowa poranków...
W rankingach najzdrowszych pokarmów świata zajmuje czołowe miejsca, dietetyczna, a jednocześnie energetyczna i sycąca, można ją przyrządzić na tysiące sposobów, świetnie komponuje się z wszelkimi owocami i bakaliami - owsianka, królowa poranków. Warto zacząć od niej dzień!
Jest źródłem siły, ma właściwości odchudzające i odmładzające, a także lecznicze. Porcja owsianki zapewnia komórkom mózgowym i nerwowym sporą dawkę witaminy B6, która poprawia koncentrację, pamięć i szybsze przyswajanie wiedzy. Kwas pantotenowy i witamina B1, których także dostarcza owsianka, przeciwdziałają zmęczeniu w czasie wysiłku fizycznego i umysłowego. Owsianka to także źródło wielu innych witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu i minerałów, takich jak magnez czy żelazo. Zawiera też sporo błonnika wspomagającego procesy przemiany materii i nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), których organizm nie potrafi wytwarzać, więc muszą być dostarczone z pokarmem. NNKT chronią przed chorobami układu krążenia i "od wewnątrz" dbają o nawilżenie skóry. Owsianka dostarcza mnóstwo składników odżywczych przy niewielkiej ilości kalorii, zapewnia sytość na długo. Podana na ciepło z jabłkiem, cynamonem i orzechami jest idealnym początkiem dnia! :)
Jest źródłem siły, ma właściwości odchudzające i odmładzające, a także lecznicze. Porcja owsianki zapewnia komórkom mózgowym i nerwowym sporą dawkę witaminy B6, która poprawia koncentrację, pamięć i szybsze przyswajanie wiedzy. Kwas pantotenowy i witamina B1, których także dostarcza owsianka, przeciwdziałają zmęczeniu w czasie wysiłku fizycznego i umysłowego. Owsianka to także źródło wielu innych witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu i minerałów, takich jak magnez czy żelazo. Zawiera też sporo błonnika wspomagającego procesy przemiany materii i nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), których organizm nie potrafi wytwarzać, więc muszą być dostarczone z pokarmem. NNKT chronią przed chorobami układu krążenia i "od wewnątrz" dbają o nawilżenie skóry. Owsianka dostarcza mnóstwo składników odżywczych przy niewielkiej ilości kalorii, zapewnia sytość na długo. Podana na ciepło z jabłkiem, cynamonem i orzechami jest idealnym początkiem dnia! :)
Składniki na dwie porcje:
- pół szklanki otrąb owsianych,
- pół szklanki płatków owsianych,
- 2 szklanki mleka (można użyć roślinnego),
- jabłko,
- łyżeczka cynamonu,
- garść orzechów włoskich lub pekan.
- Do małego garnka wlewamy mleko, wsypujemy płatki owsiane oraz otręby, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłko. Gotujemy na małym ogniu przez około 5-7 minut, aż płatki i jabłko zmiękną, a owsianka zgęstnieje. Doprawiamy cynamonem.
- Owsiankę nakładamy do miseczek i ozdabiamy orzechami.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :))
Pysznie wygląda :)
ReplyDeleteI pysznie smakuje Kinga :) Pozdrawiam
Deletew sam raz na super śniadanko pyszno-zdrowe :)
ReplyDeletepozdrawiam i zapraszam do mnie :)
to prawda, pozdrawiam i już zaglądam do Ciebie :)
DeleteRzeczywiście płatki owsiane są bardzo zdrowe. A owsianka to super śniadanko, szczególnie gdy jest przyrządzona tak, jak twoja!! Pozdrawiam ciepło!!!
ReplyDeleteDziękuję i pozdrawiam równie ciepło :))
DeleteOo, dawno nie jadłam takiej owsianki. Chyba nadszedł czas to zmienić :)
ReplyDeleteZachęcam Ala :))
Deleteklasyka w pysznym wydaniu! :)
ReplyDeletePycha...ostatnio jadam owsiankę codziennie na śniadanie. Wczoraj także miałam z jabłkiem i cynamonem.
ReplyDeleteU mnie również owsianka to codzienne śniadanie, szczególnie w zimie i z dużą ilością cynamonu!! :)
DeleteRzeczywiście płatki owsiane są bardzo zdrowe. A owsianka to super śniadanko, szczególnie gdy jest przyrządzona tak, jak twoja!! Pozdrawiam ciepło!!!
ReplyDelete