Smaki jesiennego sadu...
Dobry, szybki, zdrowy deser na poprawę nastroju dla dorosłych i na chwilę słodkości dla dzieci. Aby zrobić kisiel, nie trzeba sięgać po torebkę ze sklepu pełną sztucznych barwników i konserwantów. Przygotowanie kisielu w domu jest banalnie proste, wystarczą owoce i odrobina mąki ziemniaczanej. Jeśli mamy słodkie owoce, nie trzeba go dodatkowo słodzić. U mnie dziś kisiel w jesiennym klimacie z jabłkami i cynamonem, ale można go zrobić z praktycznie każdego rodzaju owoców. Polecam także truskawkowy, jagodowy i malinowy - te owoce można dodać do deseru w całości. Domowy kisiel można też zrobić na bazie soku owocowego lub konfitury owocowej.
Składniki (na dwie porcje):
- 2 duże jabłka,
- pół łyżeczki cynamonu,
- 2 szklanki wody,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki cukru trzcinowego lub miodu,
- łyżka soku z cytryny.
Jak to zrobić?
- Umyte jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce.
- Do garnka wlewamy półtorej szklanki wody i dodajemy starte jabłka oraz cynamon, gotujemy przez kilka minut do wrzenia.
- Pozostałe pół szklanki wody mieszamy intensywnie z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej, następnie wlewamy stopniowo do gotujących się jabłek ciągle mieszając. Gotujemy kisiel jeszcze minutę do wrzenia. Słodzimy cukrem lub miodem - po delikatnym przestudzeniu, mieszamy.
- Po ugotowaniu do kisielu dodajemy też odrobinę soku z cytryny. Ja ozdobiłam go jeszcze laską cynamonu.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :)
pycha! i domowy :)
ReplyDelete:)))
DeletePostaram się wykorzystać twój przepis ;) Nie dość, że kocham kisiel, to jeszcze domowe wykonanie z zawartymi jabłkami ;3 pychotka.
ReplyDeletezapraszam ; http://przepisynadesery.blogspot.com/
Mmm, domowy kisiel musi smakować bajecznie, sto razy lepiej od kupnego :)
ReplyDeleteTak, to prawda gin :)
DeleteJak tylko wrócę do domu zaraz sie za niego zabieram 😁
ReplyDelete:))
Deleteczy mozna dać mąkę pszenną? :)
ReplyDeleteNiestety nie, mąka pszenna nadaje się do zrobienia domowego budyniu, który nie wymaga klarowności. Kisiel zgestnialby, ale nie byłby przejrzysty jak powinien byc, tylko taki nieco mleczny...
DeleteSuper pomysł na zimowy deser.
ReplyDeleteWygląda atpeycznie , ale dlaczego w składnikach jest podane 2łyżki mąki a w przygotowaniu jest że należy dodać 3 łyżeczki mąki ziem.?
ReplyDeleteTo była pomyłka, już poprawiona! :) dziękuję za uwagę :)
Deletezrobiłam, jem, pycha ! :D
ReplyDeleteW kuchni jestem kompletnym nieudacznikiem ale kisiel z twojego przepisu wyszedł przepyszny. Na stałe zagości w naszym domowym menu. Dziękuję ☺
ReplyDeleteCieszę się, pozdrawiam :)
DeleteA da się zrobić kisiel używając wyłącznie soku owocowego? Mam kartonik 200 ml soku, jakie trzeba by użyć proporcje, jak to przygotować?
ReplyDeleteKisielu to nie jadłam chyba z 10 czy 15 lat, a ostatnio mam ochotę ;) Ale tych sklepowych cudów w torebkach nawet nie tykam, to nie ma nic wspólnego z jedzeniem...
Myślę, że się da. :) Pewnie trzeba zagotować w garnku 300 ml wody, a w szklance zmieszać dokładnie to 200 ml soku jabłkowego z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej, po czym wlać do gotującej się wody mieszając przez krótką chwilę. Posłodzić według uznania. :) Można też dodatkowo dodać cynamon i sok z cytryny.
DeleteA ja zrobiłam wczoraj i wyszedł bardzo smaczny ale.... po dodaniu miodu zrobił się zupełnie rzadki (jak jabłka zalane wodą):( Co mogło pójść nie tak?
ReplyDeleteŚwietny przepis! Aczkolwiek ja bym skropiła od razu jabłka sokiem z cytryny :) Zaraz zabieram się do roboty. Nie mogę się doczekać spróbowania :)
ReplyDeleteWyszło bardzo smaczne ! Idealny deser na ciepłe dni ;)
ReplyDelete