Bajkowy smak beztroskich chwil pełnych miłości...
Pyszne ciasto o ciekawym, bananowym smaku, które wszyscy uwielbiają. Bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu. Idealne na śniadanie, a także do popołudniowej kawki i herbatki. Przepis można wzbogacić o dowolne bakalie, np. rozdrobnione orzechy włoskie, czy rodzynki. Jeśli chodzi o cukier, to można użyć go trochę mniej - wystarczy pól szklanki, jeśli nie zależy nam na bardzo słodkim cieście.
Banany zawierają cenne dla nas witaminy A, E, K oraz te z grupy B. Są też cennym źródłem potasu - pierwiastka obniżającego ciśnienie tętnicze, a także magnezu, wapnia i fosforu.- 4 dojrzałe banany,
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego,
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego,
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 1 jajko,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Jak to zrobić?
- Banany obieramy ze skórek, rozgniatamy drobno widelcem i wrzucamy do miski. Wlewamy do nich olej. Dodajemy jajko i cukier. Mieszamy.
- Następnie do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Miksujemy wszystko razem albo mieszamy intensywnie za pomocą ubijaczki do jajek przez klika minut, aż uzyskamy gładką masę.
- Przelewamy ciasto do blaszki keksówki (natłuszczonej olejem za pomocą ręcznika papierowego lub wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy przez około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 °C.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI ! :))
Bardzo apetycznie się prezentuje :) Takie ciacho to samo zdrowie - pełne potasu banany i olej rzepakowy pełen witamin A i E
ReplyDeleteTak, to prawda, ciasto to jest zdrowe, a dzięki sporej zawartości bananów dodaje nam też dużo energii, dlatego fajnie sprawdza się m.in. na śniadanie :)))
DeleteAleż smakowicie wygląda :) Patrząc na zdjęcia, myślałam, że jest z czekoladą :)
ReplyDeletePycha:)
ReplyDeletePróbowałaś Beata? :)) Pozdrowienia :)))
Deletetak, jest super:) a dwa kolejne przepisy czekają;) Pozdrawiam!
DeleteCześć :) Tak mnie naszła ochota na coś słodkiego, a od kilku dni chodzi za mną ciasto bananowe. Trafiłam na Twój przepis i zrobiłam. W wersji lekko zmodyfikowanej, bo zamiast cukru dałam słodzik i ciasto zrobiłam w formie muffinek. Wyszły fantastycznie! Ogromniaste, przepięknie urosły. Po prostu niebo w gębie! Coś czuję, że pierwsza wizyta na Twoim blogu nie będzie ostatnia. Pozdrawiam :)
ReplyDeleteWitaj, super ciasto, szybkie i łatwe. Dodałam jedynie żurawinę suszoną. Niedawno wyjęłam z piekarnika, trochę przestygło i już spróbowałam. Pyszne! Pozdrawiam.
ReplyDeleteSuper ! Bardzo mnie to cieszy :)) Z żurawiną jeszcze nie próbowałam :), ale na pewno też jest świetne. Wersja trochę bardziej świąteczna.
DeletePozdrawiam :) i życzę Wesołych i Smacznych Świąt :))
Narazie sie piecze! Ale plusem jest prostota wykonania wystarczy ok. 5 minut i mozna wstawic do piekarnika
ReplyDeleteMam nadzieję, że wyszło pysznie :) Życzę udanego Sylwestra i Szczęśliwego Nowego Roku ! :)
DeleteJakiej wielkości keksówka?
ReplyDeleteMniej więcej 10 cm szerokości, 30 cm długości
DeletePowodzenia z pieczeniem :) i smacznego :))
DeleteByłam przekonana że te czarne drobinki to mak ;)
ReplyDeleteWłaśnie wyjęłam z piekarnika, trochę się zmartwiłam bo ciasto upadło :( ale i tak będzie dobre. Myślę, że mogłam jeszcze dłużej piec niż 45 min. ... chociaż patyczek był suchy ....
ReplyDeleteWitam :). Może faktycznie mogło się piec dłużej, choć ja piekę je 45 minut, ale każdy piekarnik troszkę inaczej działa. Mam nadzieję, że mimo wszystko wyszło pysznie.
ReplyDeleteMoże następnym razem dobrze byłoby wyłączyć piekarnik po 45-50 minutach i zostawić w nim jeszcze ciasto na chwilę z uchylonymi drzwiczkami, żeby stopniowo ostygło i żeby uniknąć gwałtownej zmiany temperatur.
Pozdrawiam :))
Dziękuję Letycjo za podpowiedź. Ciasto i tak jest pyszne a mąż lubi zakalec i nie narzeka. Jak obserwowałam pieczenie to pięknie urosło i może popełniłam błąd gdyż po ok. 40 min.pieczenia otworzyłam piekarnik aby przykryć wierzch ciasta bo był już dosyć spieczony.
DeleteMoże faktycznie to był powód tego, że ciasto nie do końca wyszło. Ja powiem szczerze, że się z tym nie spotkałam. To proste ciasto, które z tego, co wiem, wszystkim do tej pory wychodziło.
DeleteMam nadzieję, że następnym razem będzie lepiej :).
Rewelacja. Zaraz będę piekła drugi raz :)
ReplyDeletePolecam
:)))
DeletePYCHOTA I TAKIE PROSTE JESTEM POD WRAZENIEM ... NAPRAWDE POLECAM!!!!!!
ReplyDeleteCieszę się bardzo, że tak się spodobało :)). Pozdrawiam :)).
Deletepiękna zdjęcia! i ciacho wygląda apetycznie :)
ReplyDeletei tak smakuje! :) dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam :)
DeleteSuper ciacho...zaskoczylo wszystkich...zamiast cukru dodalam miodu i troche mniej oleju...plus kilka orzechow i platki migdalow...dzieki za pomysl.
ReplyDeleteCieszę się, że się spodobało i zaskoczyło :)). Kiedyś też spróbuję z miodem :)) Pozdrowienia ! :)
ReplyDeletePyszne ciasto :) Często je teraz robię i zabieram z sobą na podwieczorek :) mniam...
ReplyDelete:)))
DeleteŁał! świetne! muszę spróbować!
ReplyDeletePolecam! :)
DeleteRewelacja!!! Zamieniłam pół szklanki mąki pszennej na pełnoziarnistą i "okroiłam"cukier(słodycz bananów wystarczy) Ciasto mega smaczne i zdrowe,a jaki zapach podczas pieczenia...poezja:)ędę często wracała do tego przepisu! Pozdrawiam !
ReplyDeleteBardzo się cieszę :)) Pozdrawiam również! :))
DeleteNajlepsze ciasto bananowe na swiecie !! Dzieki za przepis;)))
ReplyDeleteProszę bardzo :))
DeleteWłaśnie wyjełam z pieca :) i na pewno pojawi się u mnie na blogu :) jednym słowem przepyszne
ReplyDeleteBardzo się cieszę Asiu i już zaglądam na Twojego bloga! Pozdrawiam :)
DeleteMam pytanie, czy ktoś z was piekł to ciasto w formie do babki? Jak wtedy z temperaturą i czasem pieczenia?
ReplyDeleteWitam, nie robiłam nigdy tego ciasta w formie babki, ale podejrzewam, że można zastosować tę samą temperaturę i 5 minut krótszy czas pieczenia.
DeleteLubię to ciasto :)
ReplyDeleteUpiekłam góra i dół na środkowym i mi się spaliło?
ReplyDeletePrzepyszne robię to już z 10 raz
ReplyDeleteSuper przepis
wsadziłam do piekarnika, dodoałam ciut właskich orzechów i teraz czekam.Jestem podbudowana opiniami , i dlatego powoli parze sobie kawę, na przywitanie bananowca....
ReplyDelete