Thursday, 13 February 2014

Ciasteczka walentynkowe


Urocze serduszka muśnięte słodkimi kryształkami miłości...




Kruche i delikatne ciasteczka maślane o bardzo przyjemnym smaku, idealne m.in. do walentynkowej herbatki. Mają przyjemną fakturę, podobną do ciasta francuskiego, a do tego są proste i dość szybkie w wykonaniu :).
A Wy jakie macie pomysły na walentynkowy dzień? :) Niezależnie od tego, co już wymyśliliście, takie własnoręcznie zrobione ciasteczka mogą być dodatkowym, miłym akcentem...





Składniki (na około 50 serduszek): 
  • 100 g masła,
  • 150 g mąki pszennej,
  • jajko,
  • 3 łyżki gęstej śmietany,
  • kilka łyżek cukru trzcinowego do posypania.


Przygotowanie:
  1. Oddzielamy białko od żółtka.
  2. Zagniatamy ciasto z masła, mąki, żółtka oraz śmietany. Przed zagniataniem możemy posiekać masło nożem, aby łatwiej się rozprowadzało.
  3. Stolnicę podsypujemy mąką i wałkujemy na niej ciasto na placek o grubości około 3-4 mm, a następnie wykrawamy ciasteczka.
  4. Ciasteczka smarujemy pozostawionym, roztrzepanym białkiem i posypujemy mocno cukrem.
  5. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową przez 18 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175 °C.









SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :))




10 comments:

  1. Niesamowita kruchość,maślany smak.... a la boulangerie fancaise!!!!!

    ReplyDelete
  2. Nie mogę sie doczekać jutrzejszego dnia...wyrabiania, wykrawania, i serwowania tych Milutkich dziecinnych wspomnien :) Julia będzie w siódmym niebie!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Andżelo, one smakują dokładnie tak jak te Babcine Ciasteczka z dawnych lat... Zrób z dwóch porcji ! :)) :**

      Delete
  3. Nadszedł czas na ciasteczkową przygode Składniki na stole, czas uwolnić maślana woń !! To prawda tak bardzo kojarzą sie one z naszą kochaną Babcią..ten akcent mieniącego się cukru.. poczęstuje Dziadzia bo on jest też jest ich wielbicilelem :***

    ReplyDelete
  4. W końcu zrobiłam je z 3 porcji:) Wyszły bardzo kruchutkie.. zaskakująca jest ilość warstw w ich wnętrzu..złocistość trzcinowej lazury. Zapachniało francuskiem stylem pieczenia. Rozeszły sie w 10 minut!! Dziękuje :*******

    ReplyDelete
  5. Czy można zrobić je z jakimś nadzieniem ma pani jakiś pomysł

    ReplyDelete
    Replies
    1. Myślę, że można je przełożyć jakąś dobrą konfiturą, wtedy raczej nie dawałabym cukru w kryształkach na wierzch, tylko po upieczeniu i przełożeniu konfiturą, delikatnie posypałabym je cukrem pudrem. Druga propozycja to też nie dawać cukru, a po upieczeniu polać je cytrynowym lukrem - z cytryny i cukru pudru.
      Pierwotne wydanie to takie proste, klasyczne, maślane ciasteczka. :)

      Delete
  6. Uwielbiam te ciasteczka !!!zawsze robię z poczwórnej porcji !!!dzięki za przepis !!!!!!!!

    ReplyDelete