Urocze serduszka muśnięte słodkimi kryształkami miłości...
Kruche i delikatne ciasteczka maślane o bardzo przyjemnym smaku, idealne m.in. do walentynkowej herbatki. Mają przyjemną fakturę, podobną do ciasta francuskiego, a do tego są proste i dość szybkie w wykonaniu :).
A Wy jakie macie pomysły na walentynkowy dzień? :) Niezależnie od tego, co już wymyśliliście, takie własnoręcznie zrobione ciasteczka mogą być dodatkowym, miłym akcentem...
Składniki (na około 50 serduszek):
- 100 g masła,
- 150 g mąki pszennej,
- jajko,
- 3 łyżki gęstej śmietany,
- kilka łyżek cukru trzcinowego do posypania.
Przygotowanie:
- Oddzielamy białko od żółtka.
- Zagniatamy ciasto z masła, mąki, żółtka oraz śmietany. Przed zagniataniem możemy posiekać masło nożem, aby łatwiej się rozprowadzało.
- Stolnicę podsypujemy mąką i wałkujemy na niej ciasto na placek o grubości około 3-4 mm, a następnie wykrawamy ciasteczka.
- Ciasteczka smarujemy pozostawionym, roztrzepanym białkiem i posypujemy mocno cukrem.
- Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową przez 18 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175 °C.
Niesamowita kruchość,maślany smak.... a la boulangerie fancaise!!!!!
ReplyDeleteNie mogę sie doczekać jutrzejszego dnia...wyrabiania, wykrawania, i serwowania tych Milutkich dziecinnych wspomnien :) Julia będzie w siódmym niebie!!
ReplyDeleteAndżelo, one smakują dokładnie tak jak te Babcine Ciasteczka z dawnych lat... Zrób z dwóch porcji ! :)) :**
DeleteNadszedł czas na ciasteczkową przygode Składniki na stole, czas uwolnić maślana woń !! To prawda tak bardzo kojarzą sie one z naszą kochaną Babcią..ten akcent mieniącego się cukru.. poczęstuje Dziadzia bo on jest też jest ich wielbicilelem :***
ReplyDeleteI jak wyszły? :))
DeleteW końcu zrobiłam je z 3 porcji:) Wyszły bardzo kruchutkie.. zaskakująca jest ilość warstw w ich wnętrzu..złocistość trzcinowej lazury. Zapachniało francuskiem stylem pieczenia. Rozeszły sie w 10 minut!! Dziękuje :*******
ReplyDelete:))) :**
DeleteCzy można zrobić je z jakimś nadzieniem ma pani jakiś pomysł
ReplyDeleteMyślę, że można je przełożyć jakąś dobrą konfiturą, wtedy raczej nie dawałabym cukru w kryształkach na wierzch, tylko po upieczeniu i przełożeniu konfiturą, delikatnie posypałabym je cukrem pudrem. Druga propozycja to też nie dawać cukru, a po upieczeniu polać je cytrynowym lukrem - z cytryny i cukru pudru.
DeletePierwotne wydanie to takie proste, klasyczne, maślane ciasteczka. :)
Uwielbiam te ciasteczka !!!zawsze robię z poczwórnej porcji !!!dzięki za przepis !!!!!!!!
ReplyDelete