Soczyście zielony, szalenie zdrowy i orzeźwiający...
Ten koktajl jest tak pyszny, że polecam go nawet osobom, które nie lubią jarmużu, bo jest duża szansa, że w tej wersji go pokochają. Połączenie jarmużu z jabłkiem i kwaśnym sokiem z cytryny lub limonki oraz pomarańczy sprawia, że nabiera on nowego, łagodniejszego smaku.
Jarmuż to skarbnica witamin C i K oraz soli mineralnych - głównie wapnia i potasu, dzięki czemu zapewnia sprawną pracę układu sercowo-naczyniowego. Zawiera też dużą ilość chlorofilu - zielonego barwnika, który wspomaga procesy oczyszczania organizmu i jest źródłem sulforafanu - przeciwutleniacza, który ma silne działanie antynowotworowe.
Składniki na dwie porcje:
- 2 duże jabłka,
- 5 garści jarmużu,
- sok z połówki cytryny lub limonki,
- sok z połówki pomarańczy (opcjonalnie),
- szklanka wody niegazowanej,
- kilka kostek lodu.
Przygotowanie:
- Myjemy owoce i jarmuż. Jabłka obieramy ze skórek, pozbywamy się gniazd nasiennych, kroimy na kawałki. Wyciskamy sok z cytryny i pomarańczy.
- Wszystkie składniki, łącznie z kostkami lodu, umieszczamy w mikserze koktajlowym. Miksujemy kilka minut.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :))
Uwielbiam zielone koktajle! Z jarmużem i jabłkiem jeszcze nie piłam :)
ReplyDeleteOby więcej takich przepisów, na upalne dni które coraz szybciej się zbliżają. Świetny pomysł, zdrowo i smacznie :)
ReplyDeletetakie koktajle robie codziennie w sezonie letnim, orzeźwiają lepiej niż woda, a co więcej tyle cennych witamin! :)
ReplyDelete