piątek, 6 września 2013

Sałatka grecka


...czyli śródziemnomorska uczta dla podniebienia...




Składniki dla 4 osób:
  • 12 liści sałaty karbowanej,
  • 200 g sera feta,
  • 2 duże pomidory lub 12 koktajlowych,
  • 2 średnie ogórki gruntowe lub jeden duży szklarniowy,
  • pół szklanki czarnych oliwek,
  • pół zielonej papryki (opcjonalnie),
  • pół czerwonej cebuli,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżeczki suszonego oregano,
  • sól morska lub himalajska,
  • czarny pieprz.



Przygotowanie:
  1. Oliwę mieszamy z dwoma łyżeczkami oregano, szczyptą soli i szczyptą czarnego pieprzu. Odstawiamy.
  2. Myjemy warzywa. Liście sałaty dzielimy na kilka części, układamy na talerzach.
  3. Pomidory kroimy w łódeczki. Ogórki przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie razem ze skórką kroimy w pasterki grubości około 5 mm. Paprykę kroimy w krótkie paseczki, a czerwoną cebulę w piórka. Oliwki dzielimy na pół. 
  4. Wszystkie składniki rozkładamy między liśćmi sałaty, skrapiamy oliwą z przyprawami.
  5. Dekorujemy pokrojoną w kostkę fetą.

SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :))

1 komentarz:

  1. Pięknie wygląda ta Pani sałatka :)

    OdpowiedzUsuń