...czyli śródziemnomorska uczta dla podniebienia...
Składniki dla 4 osób:
- 12 liści sałaty karbowanej,
- 200 g sera feta,
- 2 duże pomidory lub 12 koktajlowych,
- 2 średnie ogórki gruntowe lub jeden duży szklarniowy,
- pół szklanki czarnych oliwek,
- pół zielonej papryki (opcjonalnie),
- pół czerwonej cebuli,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżeczki suszonego oregano,
- sól morska lub himalajska,
- czarny pieprz.
Przygotowanie:
- Oliwę mieszamy z dwoma łyżeczkami oregano, szczyptą soli i szczyptą czarnego pieprzu. Odstawiamy.
- Myjemy warzywa. Liście sałaty dzielimy na kilka części, układamy na talerzach.
- Pomidory kroimy w łódeczki. Ogórki przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie razem ze skórką kroimy w pasterki grubości około 5 mm. Paprykę kroimy w krótkie paseczki, a czerwoną cebulę w piórka. Oliwki dzielimy na pół.
- Wszystkie składniki rozkładamy między liśćmi sałaty, skrapiamy oliwą z przyprawami.
- Dekorujemy pokrojoną w kostkę fetą.
Pięknie wygląda ta Pani sałatka :)
ReplyDelete