sobota, 30 listopada 2013

Kurczak curry z ananasem


Rozkoszna słodycz płynąca z ananasowej krainy...




Składniki (dla dwóch osób):
  • 200 g piersi z kurczaka,
  • pół świeżego ananasa,
  • 150 g słodkiej kukurydzy z zalewy (opcjonalnie),
  • 3-4 łyżki przyprawy curry,
  • 5 łyżek miodu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kawałek imbiru (około 2 cm),
  • 2 łyżki oleju,
  • 200 g ryżu, np. basmati pełnoziarnistego lub jaśminowego,
  • sól.



Przygotowanie:
  1. Filet z piersi kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i wkładamy do miseczki. 2 ząbki czosnku oraz kawałek imbiru ścieramy na tarce lub zgniatamy w prasce, dodajemy do kurczaka, następnie posypujemy go 4 łyżkami curry, mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
  2. W tym czasie obieramy pół ananasa i kroimy go w kostkę.
  3. Do gorącej wody wrzucamy ryż i gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
  4. Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy na niego kurczaka z marynatą, podsmażamy przez 3 minuty. Następnie do kurczaka dodajemy 3 łyżki miodu, mieszamy i dalej smażymy na złocisty kolor. Po kilku minutach dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa oraz pozostałe 2 łyżki miodu i smażymy, mieszając co jakiś czas, jeszcze przez około 10 minut, aż ananas będzie miękki. Możemy na chwilę przykryć patelnię pokrywką. Pod koniec smażenia na patelnię dokładamy kukurydzę i mieszając smażymy jeszcze chwilkę.
  5. Kurczaka z ananasem i kukurydzą podajemy na ryżu lub obok niego.



SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI ! :))

8 komentarzy:

  1. Wypróbowałam , super danie, będę do niego wracać.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się Klaudio :). My też często do niego wracamy :)). Pozdrawiam :)).

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy ananas może być z puszki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lepszy będzie świeży, ale z puszki też może być :)

      Usuń
  4. Zrobię to danie dziś dla żony na kolacje mam nadzieję że walentynki będą udane)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też mam nadzieję, że walentynki z tym daniem były udane :). Proszę dać znać.

      Usuń
  5. Czy podpiekasz czosnek ? Czy wyciskasz surowy ? wygląda super apetycznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do marynowania kurczaka wyciskam surowy czosnek (Pierwszy punkt - jak to zrobić). Później podpieka się on razem z kurczakiem przy jego smażeniu (Czwarty punkt - jak to zrobić). Pozdrawiam :) i polecam to pyszne danie :)

      Usuń