sobota, 7 września 2013

Limonkowy kurczak w kokosach z mango


Cytrusowa rześkość otulona kokosową miękkością...





Składniki dla 2 osób:
  • 250 g piersi kurczaka,
  • pół szklanki wiórków kokosowych,
  • duże mango,
  • limonka,
  • jajko,
  • pół szklanki mąki,
  • 3 łyżki oleju, 
  • imbir,
  • chili pieprz cayenne,
  • curry,
  • sól,
  • czarny pieprz,
  • listki rukoli (opcjonalnie).



Przygotowanie:
  1. Limonkę parzymy w gorącej wodzie, osuszamy, dzielimy na pół. Ścieramy skórkę z jednej połówki, a z drugiej wyciskamy sok. 
  2. Filety myjemy i dzielimy na porcje (najlepiej na plastry grubości około 1 cm). Prószymy skórką z limonki, solą, pieprzem, curry, imbirem, chili. Skrapiamy sokiem z limonki. 
  3. Jeśli mamy czas, możemy teraz odłożyć mięso do lodówki na 30 min, żeby lepiej wchłonęło przyprawy i limonkę, ale możemy też od razu panierować, bo limonka i zestaw przypraw, które tutaj występują są dość intensywne.
  4. Kawałeczki kurczaka panierujemy najpierw w mące, następnie w rozmąconym jajku, a na koniec w wiórkach kokosowych. Układamy na patelni z rozgrzanym olejem, smażymy na rumiano. 
  5. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  6. Mango obieramy ze skórki i kroimy w łódeczki.
  7. Limonkowo-kokosowego kurczaka układamy na talerzach razem z mango i dekorujemy listkami rukoli.



SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :)

2 komentarze:

  1. wygląda bardzo apetycznie super pomysł na jutrzejszy obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy, orzeźwiający i nietypowy smak kurczaka. Fajnie gra z mango... Polecam.

    OdpowiedzUsuń