czwartek, 17 września 2015

Koktajl jeżynowo-owsiany


Czarodziejskie smoothie z czarnych, leśnych owoców...





Ci, którzy od czasu do czasu odwiedzają tego bloga, wiedzą już na pewno, że jestem miłośniczką koktajli owocowych. Tym razem smoothie jeżynowe z dodatkiem otrąb owsianych. Pyszne!
Dlaczego jeżyny? Owoce te są źródłem silnych przeciwutleniaczy, takich jak antocyjany, kwas elagowy i kwasy fenolowe, które niszczą wolne rodniki przyczyniające się do powstawania komórek rakowych. Dostarczają też sporo witaminy C dla odporności, witaminy K dla mocnych kości, witaminy E - witaminy młodości dla pięknej, gładkiej skóry. Jeżyny zawierają też sporo błonnika, przyspieszają przemianę materii, są więc zalecanym składnikiem diet odchudzających.
W takim koktajlu smakują wybornie! :) 



Składniki (na dwie porcje):
  • 200 g jeżyn,
  • 250-300 ml jogurtu naturalnego lub kefiru,
  • 4 łyżki otrąb lub płatków owsianych Symbio,
  • 2 łyżki syropu z agawy lub miodu,
  • kilka kostek lodu.

Przygotowanie:
  1. Myjemy owoce. Wszystkie składniki, łącznie z kostkami lodu, umieszczamy w mikserze koktajlowym. Miksujemy 2-3 minuty. 



SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI! :))




3 komentarze:

  1. POŻYWNIE, ZDROWO I JAKI CUDNY KOLOR :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak pysznie i zdrowo
    zapraszam do mnie: http://rategazelle.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. mogłabym takie koktajle pić cały czas :) są takie smaczne i zdrowe!

    OdpowiedzUsuń