niedziela, 13 października 2013

Pappardelle z łososiem, brokułami i suszonymi pomidorami


Soczysty łosoś na wstążkach pappardelle pośród brokułowych różyczek ...




Składniki dla dwóch osób:
  • 250 g filetu z łososia,
  • 150 g makaronu pappardelle,
  • pół świeżego brokułu,
  • mała czerwona cebula,
  • 6 suszonych pomidorów (w oleju),
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • ząbek czosnku,
  • cytryna,
  • sól,
  • czarny pieprz (najlepiej świeżo mielony),
  • 3 łyżki świeżo startego parmezanu lub sera Grana Padano.



Przygotowanie:
  1. Połówkę brokułu myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy przez około 7 minut w osolonej wodzie. 
  2. Makaron pappardelle gotujemy także w osolonej wodzie według czasu wskazanego na opakowaniu.
  3. Łososia myjemy i kroimy w kostkę, pozbywając się skórki. Sparzoną cytrynę kroimy na ósemki. Sokiem jednej z ósemek cytryny skrapiamy łososia, następnie posypujemy go solą i czarnym pieprzem. 
  4. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w piórka. Suszone pomidory wyciągamy z zalewy i kroimy w cieniutkie paseczki.
  5. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy i wykładamy na nią łososia, pokrojoną cebulę, suszone pomidory i sprasowany ząbek czosnku. Smażymy delikatnie mieszając około 5-6 minut. Możemy jeszcze doprawić solą lub pieprzem.
  6. Ugotowany makaron odcedzamy z wody (ale nie hartujemy go) i układamy na talerzach. Skrapiamy go jeszcze łyżką oliwy. Wykładamy na niego łososia i układamy różyczki brokułu. Obok układamy ósemki cytryny. 
  7. W miseczce obok podajemy też starty parmezan lub ser Grana Padano do przyprószenia dania.



SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :))




1 komentarz:

  1. Bardzo fajne danie. Tylko ja dałam trochę więcej oliwy do smażenia łososia i później nasączyłam nią jeszcze makaron. Dzięki za pomysł na obiad! Pozdrawiam, Ania.

    OdpowiedzUsuń