wtorek, 4 marca 2014

Sałatka z orzechami włoskimi i mozzarellą


Inspirujący kolaż zmysłowych smaków i soczystych barw...




Sałatka o niesamowitym bogactwie smaków. U nas nazywana imprezową, bo robimy ją często, kiedy mamy gości. Przygotowanie jej zajmuje jedynie około 20 minut. Prezentuje się niezwykle ciekawie, przyciąga kolorami, smakuje pysznie. Połączenie świeżych pomidorów i zielonych sałat - roszponki, rukoli oraz sałaty czerwonej z makaronem, mozzarellą, kukurydzą, orzechami oraz sosem winegret sprawia, że jest ona bardzo soczysta i sycąca. Szykujecie domowe przyjęcie? Sałatka z orzechami włoskimi i mozzarellą to świetny pomysł, by pozytywnie zaskoczyć i oczarować Waszych gości. :)







Składniki:
  • 100 g mixu zielonych sałat,
  • 10 pomidorków koktajlowych,
  • pół małego słoika kukurydzy (3/4 szklanki),
  • 60 g pełnoziarnistego makaronu typu świderki lub kokardki,
  • 5 plasterków suszonych pomidorów i kilka kaparów z zalewy olejowej,
  • garść orzechów włoskich,
  • 125 g sera mozzarella,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek, np. z rozmarynem i cytryną,
  • łyżka octu balsamicznego lub soku z cytryny,
  • pół łyżeczki suszonej bazylii,
  • dwie szczypty soli,
  • czarny pieprz do smaku.



Jak to zrobić?
  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
  2. Przygotowujemy sos winegret. Ząbki czosnku ścieramy na tarce i mieszamy w małej miseczce z oliwą, octem balsamicznym lub sokiem z cytryny, bazylią, solą oraz pieprzem. Odstawiamy na 5 minut.
  3. Sałatę myjemy. Kukurydzę odcedzamy z zalewy. Pomidorki koktajlowe myjemy i kroimy na połówki. Suszone pomidory wyciągamy z zalewy i kroimy w cieniutkie paseczki. Wyciągamy też kilka kaparów.
  4. Orzechy włoskie rozgniatamy drobno. Mozzarellę kroimy w małe plasterki.
  5. W misce/ salaterce układamy kolejno warstwy mixu sałat, makaronu, pomidorków koktajlowych, kukurydzy, mixu sałat, mozzarelli, suszonych pomidorów oraz kaparów. Całość posypujemy rozgniecionymi orzechami włoskimi i prószymy czarnym pieprzem do smaku.
  6. Bezpośrednio przed podaniem polewamy sosem winegret.



SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :))


15 komentarzy:

  1. mmm wyglada pysznie pani Letycjo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, taka właśnie jest :)) pozdrawiam :)

      Usuń
  2. hehe żona obiecała, że mi dzisiaj właśnie taką zrobi :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Heh, to proszę napisać, czy smakowała :) Pozdrowienia dla Pana i Żony :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Kolorowo, pięknie i zdrowo, czyli wszystko czego można chcieć od sałatki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też taką robię ale bez makaronu:)
    Zapraszam do mnie- kokieteriasmaku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam i będę ją robić regularnie! Jest pyszna. Skleciłam do niej warzywne kotleciki z jakichś resztek :P i w ten sposób powstał obiad ;) Mąż był zachwycony... Dzięki wielkie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że sałatka się spodobała i smakowała. Pozdrawiam i zachęcam do wypróbowania innych przepisów z bloga :).

      Usuń
  7. Zrobilam, zjadlam i ....polecam! Ta salatka jest przepyszna!

    OdpowiedzUsuń
  8. TO moja ulubiona sałatka, robię ją dosc często i co w niej najprzyjemniejsze wszystkim smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wczoraj niechcący na nią trafiłam. Zrobiłam bez makaronu. Była przepyszna!

    OdpowiedzUsuń