czwartek, 5 września 2013

Grzanki francuskie z konfiturą malinową


Rozkoszne, złociste grzanki pachnące malinami uczynią każdy dzień słonecznym...




Składniki dla dwóch osób:
  • kilka kromek białego pieczywa (najlepiej z miękkiej, pszennej bułki),
  • 2 jajka,
  • 5 łyżek mleka,
  • 2 łyżki masła,
  • konfitura, np. malinowa.

Przygotowanie:
  1. Białe pieczywo kroimy na kromeczki. 
  2. W miseczce roztrzepujemy jajko razem z mlekiem i maczamy w nich pieczywo. 
  3. Na rozgrzanej patelni roztapiamy łyżkę masła i kładziemy na niej namoczone kromki, które rumienimy z obydwu stron przez 2-3 minuty na lekko złocisty kolor.
  4. Podajemy z konfiturą malinową.






Grzanki francuskie najlepiej smakują z  francuskimi nutami w tle :))






1 komentarz:

  1. Zawsze jem te grzanki na słono, muszę wreszcie wypróbować słodką wersję! :)

    OdpowiedzUsuń