Cytrusowa rześkość otulona kokosową miękkością...
Składniki dla 2 osób:
- 250 g piersi kurczaka,
- pół szklanki wiórków kokosowych,
- duże mango,
- limonka,
- jajko,
- pół szklanki mąki,
- 3 łyżki oleju,
- imbir,
- chili pieprz cayenne,
- curry,
- sól,
- czarny pieprz,
- listki rukoli (opcjonalnie).
Przygotowanie:
- Limonkę parzymy w gorącej wodzie, osuszamy, dzielimy na pół. Ścieramy skórkę z jednej połówki, a z drugiej wyciskamy sok.
- Filety myjemy i dzielimy na porcje (najlepiej na plastry grubości około 1 cm). Prószymy skórką z limonki, solą, pieprzem, curry, imbirem, chili. Skrapiamy sokiem z limonki.
- Jeśli mamy czas, możemy teraz odłożyć mięso do lodówki na 30 min, żeby lepiej wchłonęło przyprawy i limonkę, ale możemy też od razu panierować, bo limonka i zestaw przypraw, które tutaj występują są dość intensywne.
- Kawałeczki kurczaka panierujemy najpierw w mące, następnie w rozmąconym jajku, a na koniec w wiórkach kokosowych. Układamy na patelni z rozgrzanym olejem, smażymy na rumiano.
- Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
- Mango obieramy ze skórki i kroimy w łódeczki.
- Limonkowo-kokosowego kurczaka układamy na talerzach razem z mango i dekorujemy listkami rukoli.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :)
wygląda bardzo apetycznie super pomysł na jutrzejszy obiad:)
ReplyDeleteBardzo ciekawy, orzeźwiający i nietypowy smak kurczaka. Fajnie gra z mango... Polecam.
ReplyDelete