Kruche ciasteczka idealne na poprawę nastroju...
Rewelacyjne ciasteczka czekoladowe z bakaliami, które z pewnością posmakują zarówno dzieciom jak i dorosłym. Kruche na zewnątrz, bardziej miękkie w środku. Możemy zrobić je z dowolnymi bakaliami. Ja szczególnie polecam dodatek migdałów i żurawiny. Jeśli chodzi o mąkę, możemy użyć orkiszowej lub mixu razowej i pszennej. Idealne do kawy, herbaty i na poprawę nastroju! :)
Składniki na około 12 dużych ciasteczek:
- 120 g mąki orkiszowej (lub mix mąki razowej i pszennej),
- 120 g masła,
- 6 łyżek cukru trzcinowego,
- 4 łyżki kakao,
- jajko,
- łyżeczka sody,
- kilka łyżek bakalii - żurawiny i migdałów lub rodzynek i orzechów włoskich.
Proponowane kompozycje bakalii:
1) 3 łyżki żurawiny, 3 łyżki rozdrobnionych orzechów włoskich, 3 kostki białej czekolady pokrojonej w kosteczkę;
2) 3 łyżki rodzynek, 3 łyżki rozdrobnionych migdałów lub płatków migdałowych i 2 łyżki wiórków kokosowych.
Przygotowanie:
- Masło ucieramy z cukrem trzcinowym.
- Następnie dodajemy do nich jajko, mąkę, sodę i kakao. Najpierw mieszamy składniki drewnianą łyżką, a później ucieramy ciasto mikserem przez krótką chwilę. Masa będzie dość sztywna.
- Do czekoladowej masy dodajemy bakalie, mieszamy.
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Rękami lub z pomocą łyżki formujemy okrągłe ciasteczka i delikatnie je spłaszczamy. Układamy w odstępach, gdyż w trakcie pieczenia sporo urosną.
- Pieczemy 16-17 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Jak można zastąpić razową, to na pewno zrobię :)
ReplyDelete