Korzenne ciasteczka malowane miodowo-migdałową magią Świąt...
Ulubione przez wielu w okresie świątecznym pierniczki - pyszne, aromatyczne, delikatne, kruche, łatwe i szybkie w wykonaniu. Moje zrobione zostały z dodatkiem mąki migdałowej, czyli po prostu zmielonych drobno migdałów, dzięki czemu są bardziej miękkie niż te zrobione jedynie z mąki pszennej. Kupiłam gotową mąkę migdałową, ale jeśli będziecie mieć problem z jej dostępnością, można też samodzielnie zmielić migdały. Wycinanie pierniczków to bardzo miła, świąteczna zabawa - dla dorosłych i dla dzieci! Można nimi pięknie udekorować nie tylko świąteczny stół, ale także choinkę. :)
Składniki:
- 2 szklanki mąki migdałowej,
- 2 szklanki mąki pszennej białej,
- pół szklanki mąki pszennej razowej,
- jajko,
- 12 łyżek miodu,
- 100 g masła,
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika,
- 2 łyżeczki kakao,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie:
- W misce mieszamy ze sobą trzy rodzaje mąk, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną, cynamon i kakao. Następne wbijamy jajko.
- W rondelku roztapiamy delikatnie masło, a następnie po zdjęciu z kuchenki łączymy je z miodem, mieszając łyżką.
- Masło z miodem wlewamy do miski z mąką, przyprawami i jajkiem, zagniatamy ciasto.
- Tak przygotowane ciasto dzielimy na kilka części. Każdą z części ciasta wałkujemy kolejno na stolnicy posypanej mąką pszenną, na grubość 3-4 mm. Wykrawamy pierniczki.
- Pierniczki pieczemy 7 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 °C.
WESOŁYCH I SMACZNYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA
ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI ! :))
A co z jajkiem? Kiedy go użyć?
ReplyDeleteJuż dopisałam :)
DeleteTo nasunęło mi się jeszcze jedno pytanie:) Pierniczki nadają się do jedzenia od razu czy muszą swoje "odleżeć"?
DeleteTe właśnie nadają się do jedzenia od razu :)
DeletePyszne!
ReplyDeleteA ile ich wychodzi z tej porcji?
ReplyDeleteOkoło 50 :)
Delete