Bakaliowy przysmak z miodowych snów...
Bardzo pyszne, bardzo szybkie, bardzo zdrowe, dietetyczne ciasteczka owsiane. Bez dodatku cukru, mąki i tłuszczu, a nawet bez dodatku proszku do pieczenia! Jestem miłośniczką ciasteczek owsianych, a w tej wersji szczególnie mi się podobają. Można je zabrać jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Podaję przepis na dość małą porcję, około 10 ciasteczek, ale może warto od razu zrobić z podwójnej? Oczywiście jeśli chodzi o bakalie, można użyć dowolnych, ulubionych. Tyle że, jeśli nie dodajemy do ciateczek miodu, część tych bakalii powinna być słodka, chyba że lubicie niesłodkie ciasteczka. Ja dla osłody użyłam rodzynek i odrobinę żurawiny, ale można też dodać suszone morele, daktyle czy śliwki. Orzechy włoskie można zamienić na migdały, itd.
Bon apeFIT! :)
Ps. Według mnie te ciasteczka dobrze komponują się też z cydrem jabłkowym.
Składniki (na około 10 ciasteczek):
- szklanka otrębów owsianych,
- 4 łyżki płatków owsianych,
- 2 banany,
- 3 łyżki rodzynek,
- łyżka suszonej żurawiny,
- 2 łyżki rozdrobnionych orzechów włoskich lub migdałów,
- łyżeczka wiórków kokosowych,
- 1-2 łyżki miodu lub syropu z agawy (opcjonalnie).
Jak to zrobić?
- Banany rozngniatamy drobno za pomocą widelca, a następnie mieszamy z pozostałymi składnikami.
- Z otrzymanej masy formujemy ciateczka, które pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 °C przez 15 minut. Gotowe! :))
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI! :))
Wyglądają smakowicie :)
ReplyDeleteMuszą być naprawdę smaczne:)
ReplyDeleteWłaśnie zrobiłam, super przepis, pyszne ciasteczka. Dziękuję.
ReplyDeleteCieszę się :)) Pozdrawiam :)
DeleteCzy można zrobić ciasteczka bez dodatku wiórek kokosowych??
ReplyDeleteTak, można :)
DeleteCzy płatki owsiane wcześniej zalewamy gorącą wodą aby namokły czy wsypujemy surowe ?
ReplyDeleteNie, wsypujemy "surowe", banany je zmiękczą, nie ma potrzeby zalewania gorącą wodą :)
DeleteŚwietny przepis, po płatki owsiane zdecydowanie warto często sięgać :)
ReplyDelete