Orzeźwiająca sałatka muśnięta limonkowo-miętowym dressingiem...
Pogoda wciąż letnia i słoneczna, więc dziś polecam pyszną i orzeźwiającą sałatkę, która świetnie sprawdza się właśnie w takie dni. Jest bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu, a do tego oczywiście zdrowa.
Składniki:
- 4 garście roszponki,
- 100 g sera feta,
- kawałek arbuza,
- 10 listków mięty,
- 1/3 limonki,
- 1/3 czerwonej cebuli,
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek,
- czarny pieprz,
- sól.
- Myjemy roszponkę. Arbuza i ser feta kroimy w kostkę, a cebulę w drobne piórka.
- W misce układamy na zmianę warstwy roszponki, fety, arbuza i czerwonej cebuli.
- W osobnej miseczce przygotowujemy dressing z oliwy z oliwek zmieszanej z pokrojonymi bardzo drobniutko listkami mięty, sokiem z limonki, solą i czarnym pierzem. Kilka minut przed podaniem sałatkę polewamy dressingiem.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETCYJI! :))
Pysznie :)
ReplyDeleteTe kolory *.*
ReplyDeleteNa takie upały sałatka idealna :)
mniam! uwielbiam arbuz, a w takim towarzystwie pewnie smakuje obłędnie :)
ReplyDeleteMmm fajna sałatka :)
ReplyDeleteBardzo fajna i zielona sałatka :)
ReplyDelete