Karotenowy mus oprószony dyniowymi płatkami...
Delikatna, zdrowa, pełna witamin, kremowa zupa z marchewki. Robicie czasem taką? Jeśli nie, polecam. Zobaczycie, ile czaru i smaku można wyciągnąć ze skromnej marchewki. Do takiej zupy polecam towarzystwo prażonych pestek dyni lub słonecznika i dobre, pełnoziarniste pieczywo. Nie od dziś wiadomo, że marchewka, zwłaszcza ta ekologiczna, to samo zdrowie. Do tego jest tania i dostępna przez cały rok, więc zawsze można taką zupę przygotować. Nie ma powodów do wymówek! :)
Dla przypomnienia, marchewka to źródło całego szeregu witamin: A, B1, B2, B6, C, E, H, K, PP. Najwięcej w niej witaminy A - tej niezbędnej do prawidłowego wzrostu i odpowiedzialnej za dobry wzrok, ostrość widzenia. Marchew to też źródło beta-karotenu, który jest silnym antyoksydantem, blokuje związki rakotwórcze, wpływa pozytywnie na nasz układ odpornościowy i zapewnia naszej skórze piękny kolor i gładkość. Sporo w niej związków mineralnych - potasu, sodu, fosforu, magnezu, żelaza i wielu innych. Marchewka to także źródło kwasu foliowego, który reguluje wzrost i funkcjonowanie wszystkich komórek organizmu, alkaloidów wspomagających procesy trawienia i przemiany materii oraz pektyn. Pektyny wiążą niektóre sole metali ciężkich, takich jak kobalt czy ołów, w nierozpuszczalne sole, które są następnie wydalane z organizmu. Dodatkowo zmniejszają wchłanianie cholesterolu, chroniąc przed miażdżycą i zawałami. Marchewka jest więc lekarstwem na zaburzenia przemiany materii, nadciśnienie, trądzik, anemię i co bardzo ważne wspomaga walkę z nowotworami. Działa regenerująco, regulująco, mineralizuje, wzmacnia i oczyszcza!
To jak będzie? Robicie dzisiaj zupę krem z marchewki? :) Przepis poniżej!
To jak będzie? Robicie dzisiaj zupę krem z marchewki? :) Przepis poniżej!
Składniki (na 4 porcje zupy):
- 6 dużych marchewek,
- pietruszka,
- pół selera,
- 1/3 pora,
- ziemniak,
- 4 liście laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 5-6 szklanek wody,
- cebula,
- 4 łyżki masła,
- 3 ząbki czosnku,
- mały kawałek imbiru,
- sól,
- czarny pieprz,
- kilka łyżek pestek dyni Symbio do posypania,
- kilka łyżek jogurtu naturalnego.
Przygotowanie:
- Przygotowujemy wywar warzywny. Do garnka wlewamy wodę, a następnie dodajemy obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa: jedną marchewkę, pietruszkę, ziemniaka, pół selera, kawałek pora oraz liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na średnim ogniu około pół godziny.
- W tym czasie na patelni na maśle podsmażamy pokrojoną drobno cebulkę, zgniecione w prasce ząbki czosnku i starty na tarce kawałek imbiru (opcjonalnie także skórkę otartą ze sparzonej pomarańczy). Następnie dokładamy do nich 5 pokrojonych w plasterki marchewek, dodajemy jeszcze trochę masła i dusimy pod przykryciem przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Z wywaru warzywnego wyciągamy liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, pora i pietruszkę. Zostawiamy tylko selera, ziemniaka i marchewkę. Następnie dodajemy do garnka zawartość patelni. Gotujemy razem około 5 minut, po czym przekładamy całą zawartość do miksera koktajlowego lub blendera i miksujemy 3 minuty do uzyskania konsystencji gładkiego musu. Przekładamy zupę krem do garnka, podgrzewamy jeszcze chwilę i delikatnie doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
- Na suchej patelni prażymy przez kilka minut pestki dyni, którymi posypujemy zupę. Na środku zupy robimy kleksa z jogurtu naturalnego, ozdabiamy pietruszką lub koperkiem.
uwielbiam!
ReplyDelete