Thursday, 16 January 2014

Faworki


Złocisty smak szczęśliwych, dziecięcych lat...





Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej, najlepiej tortowej,
  • jajko,
  • 3 żółtka,
  • 2 łyżki spirytusu lub rumu,
  • 3 łyżki śmietany 18%,
  • łyżka masła,
  • łyżka cukru pudru do ciasta + trochę do przyprószenia (ja używam utartego w moździerzu lub zmielonego w młynku na puder cukru trzcinowego),
  • 1l oleju rzepakowego do smażenia.

Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i wyrabiamy ciasto przez 8 minut (aby się napowietrzyło). 
  2. Ciasto dzielimy na trzy części i każdą z nich wałkujemy po czym składamy na pół i znów wałkujemy, składamy na pół i znów wałkujemy (czynność tę powtarzamy kilkakrotnie, aby ciasto dobrze się napowietrzyło). Ostatecznie ciasto wałkujemy na bardzo cienki placek o grubości około 1 mm. Ciasto nie jest zbyt miękkie, więc trzeba trochę się wysilić, by je tak cienko rozwałkować. Następnie za pomocą noża ciasto kroimy na prostokąty o wymiarach około 2 cm*8 cm. Każdy prostokąt nacinamy na środku i kształtujemy faworki (przewlekając przez szparkę jeden koniec prostokąta).
  3. Chrust smażymy w dobrze rozgrzanym, głębokim oleju około pół minuty z każdej strony. Aby sprawdzić, czy olej jest odpowiednio rozgrzany, wrzucamy kawałek ciasta i sprawdzamy, czy wypływa on na powierzchnię.
  4. Faworki po ostygnięciu prószymy cukrem pudrem. 



A może macie też ochotę na odrobinę złocistych smaków muzycznych...?  :)



7 comments:

  1. Faworków nie lubię jakoś ... ogólnie karnawał dla wszystkich to słodyczowa wyżera a ja ani pączków ani faworków , niemniej jednak Twoje wyglądają ślicznie :)

    ReplyDelete
  2. Wypróbowałam Twój przepis i super wyszły :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Miło mi to słyszeć :))) Pozdrawiam Karolino :)

      Delete
  3. Ja też jestem bardzo zadowolona z przepisu i mąż też chwali.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bardzo się cieszę Pani Wando i pozdrawiam :))

      Delete
  4. Mniam mniam. Niech będzie już wreszcie tłusty czwartek:)

    ReplyDelete