Smak francuskiego poranka w domowym zaciszu...
Pyszna, aromatyczna, domowa bagietka o ciekawym, słodkawo-mlecznym posmaku. Budzi skojarzenie z paryżanką z francuskiej piekarni Vincent. Chrupiąca skórka i mięciutkie wnętrze. Wcale nie tak trudna i pracochłonna jak mogłoby się wydawać... :)
- 4,5 szklanki mąki pszennej,
- 20 g drożdży w kostce,
- szklanka mleka,
- szklanka letniej wody,
- 1,5 łyżki masła,
- łyżka cukru,
- łyżka soli.
- W małym garnku zagotowujemy szklankę mleka. Następnie dodajemy do niego 1,5 łyżki masła i łyżkę cukru, mieszamy do ich rozpuszczenia. Wyłączamy.
- Dolewamy szklankę letniej wody i odstawiamy na 3 minuty, aby całość ostygła.
- Dodajemy rozkruszone drożdże i mieszamy, aż się rozpuszczą.
- Rozczyn drożdżowy przelewamy do miski. Solimy go, a następnie dodajemy stopniowo, szklanka po szklance, mąkę wyrabiając ciasto. Ciasto wyrabiamy intensywnymi, mocnymi ruchami przez kilka minut. Będzie ono lepkie, miękkie (nie elastyczne jak typowe ciasto).
- Kiedy ciasto jest gotowe, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Następnie ostrożnie wyciągamy ciasto na wysłaną mąką stolnicę lub deskę i dzielimy je na 4 części. Z każdej z nich formujemy bagietkę o długości około 20-25 cm. Dobrze jest przed tym ręce obtoczyć w mące, aby ciasto się do nich za bardzo nie kleiło. Możemy też dla ozdoby zrobić poprzeczne nacięcia ciasta nożem (jak na zdjęciu).
- Bagietki przenosimy na natłuszczoną, np. za pomocą oliwy blachę i odstawiamy jeszcze na 5-10 minut do wyrośnięcia.
- Bagietki pieczemy przez 13 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 °C z parą wodną, tzn. umieszczając poziom niżej niż blaszka z bagietkami blaszkę lub naczynie żaroodporne z wodą. Dzięki temu skórka bagietki będzie bardziej chrupka.
Bagietki we francuskim stylu najlepiej smakują z francuską muzyką w tle:
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI ! :))
Wspaniała domowa bagietka -coś pysznego:)
ReplyDeleteWygląda wspaniale, muszę upiec taką bagietkę :P
ReplyDeletePolecam i pozdrawiam :))
DeleteZjadłoby się taką bagietkę! W weekend robię!
ReplyDeletePieczywo wygląda smacznie :)
ReplyDeleteWłaśnie piekę tylko ,dałem pół na pół mąkę pszenną 650 i pełnoziarnistą i 15g drożdży:)
ReplyDeleteDziękuję i pozdrawiam , także piekusiów .Yo
Pozdrawiamy Piekusia :) Yo! i czekamy na relację, jak wyszły bagietki :)
DeleteSuperaśne !!!
ReplyDeleteSmaczne nieziemsko i chrupiące ...niebo w ... przepis jak najbardziej wędruję do mojego schowka. Wszystkim gorąco polecam. Od dziś(czyli codzennie) w przerwie między produkcją muzyki piekę bagietki zamiast latać do sklepu,spalając przy tym paliwo i wydawać pieniążki na napompowany ,,szit,,.Byłem zmuszony wyszukać przepis, z powodu późnej pory.Było warto. Chrupiąco polecam wszystkim!
Dziękuję Pani Letycji za konkretny przepis tj. krok po kroku. Ja akurat miałem okazję piec już dużo ciast, ale bagietki tylko raz...te są rewelacyjnie niezastąpialne....a zatem
Dziękuję i życzę smacznego:)
Norbert Soseno
Bardzo się cieszę Panie Norbercie !!! :))
ReplyDeleteTeż myślę, że te bagietki są rewelacyjne. Planowałam zrobić je w najbliższym czasie w wersji z mąką pełnoziarnistą i zachęcił mnie Pan do tego !
Życzę więc smacznej nocy :) i niekończącej się muzycznej weny... :)
Pozdrawiam :)