Zielona jesień w azjatyckim klimacie...
Kolejny łatwy w przygotowaniu przepis na zupę, tym razem z fasolki mung. Fasolka mung rodem z Indii jest cennym źródłem białka, wapnia, fosforu i ciekawym urozmaiceniem naszej diety. Ponoć w Indiach przyrządza się ją na tysiące sposobów, w naszej kuchni natomiast pojawia się rzadko. Myślę, że warto chociaż raz jej spróbować, np. w pysznej, prostej, zielonej zupie o ciekawym smaku, na którą przepis znajdziecie poniżej :).
- 200 g fasoli mung,
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub masła,
- 2 ząbki czosnku,
- mały kawałek imbiru,
- 2 łyżeczki kurkumy,
- łyżeczka czarnego pieprzu lub chilli pieprzu cayenne,
- pół łyżeczki pieprzu ziołowego,
- 3/4 łyżeczki soli, np. himalajskiej,
- 1,25 litra wody (5 szklanek).
Przygotowanie:
- Fasolę mung przepłukujemy, a następnie wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy łyżeczką kurkumy i gotujemy na średnim ogniu przez 40-45 minut. (Na początku może się wydawać, że wody jest za dużo w stosunku do fasolki, jednak pod koniec gotowania fasolka chłonie wodę, a część wody wyparowuje.)
- Rozgniatamy lub ścieramy na tarce 2 ząbki czosnku oraz mały kawałek imbiru. Następnie podsmażamy je na patelni na 2 łyżkach masła lub oliwy, z drugą łyżeczką kurkumy i dwoma rodzajami pieprzu. Zawartość patelni dodajemy do gotującej się zupy.
- Pod koniec gotowania zupę solimy, próbujemy i ewentualnie jeszcze raz doprawiamy.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :)
bardzo fajny pomysł na zupę!
ReplyDeletezrobilam, jest swietna! pikantna, wiec nastepnym razem dam troche mniej pieprzu, ale ciagnie do niej niezmiernie. Mysle żeby jutro dodac troszke mleczka kokosowego, chyba bedzie pasowac...
ReplyDelete