Wednesday, 24 September 2014

Zupa z fasoli mung


Zielona jesień w azjatyckim klimacie...




Kolejny łatwy w przygotowaniu przepis na zupę, tym razem z fasolki mung. Fasolka mung rodem z Indii jest cennym źródłem białka, wapnia, fosforu i ciekawym urozmaiceniem naszej diety. Ponoć w Indiach  przyrządza się ją na tysiące sposobów, w naszej kuchni natomiast pojawia się rzadko. Myślę, że warto chociaż raz jej spróbować, np. w pysznej, prostej, zielonej zupie o ciekawym smaku, na którą przepis znajdziecie poniżej :).


Składniki na 2 duże porcje:
  • 200 g fasoli mung,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • mały kawałek imbiru,
  • 2 łyżeczki kurkumy,
  • łyżeczka czarnego pieprzu lub chilli pieprzu cayenne,
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego,
  • 3/4 łyżeczki soli, np. himalajskiej,
  • 1,25 litra wody (5 szklanek).



Przygotowanie:
  1. Fasolę mung przepłukujemy, a następnie wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy łyżeczką kurkumy i gotujemy na średnim ogniu przez 40-45 minut. (Na początku może się wydawać, że wody jest za dużo w stosunku do fasolki, jednak pod koniec gotowania fasolka chłonie wodę, a część wody wyparowuje.)
  2. Rozgniatamy lub ścieramy na tarce 2 ząbki czosnku oraz mały kawałek imbiru. Następnie podsmażamy je na patelni na 2 łyżkach masła lub oliwy, z drugą łyżeczką kurkumy i dwoma rodzajami pieprzu. Zawartość patelni dodajemy do gotującej się zupy.
  3. Pod koniec gotowania zupę solimy, próbujemy i ewentualnie jeszcze raz doprawiamy. 



SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :)

2 comments:

  1. zrobilam, jest swietna! pikantna, wiec nastepnym razem dam troche mniej pieprzu, ale ciagnie do niej niezmiernie. Mysle żeby jutro dodac troszke mleczka kokosowego, chyba bedzie pasowac...

    ReplyDelete