Czar indyjskich aromatów...
Niesamowita, rozgrzewająca, indyjska zupa z czerwonej soczewicy i mleczka kokosowego. Idealna na zimne wieczory. Bardzo zdrowa i sycąca. Sekretnym składnikiem jest tutaj garam masala - mieszanka indyjskich przypraw, która nadaje zupie bardzo aromatycznego, gorącego i czarującego charakteru. W skład garam masala wchodzą m.in. kolendra, chili, kalapsa, cynamon, goździki, kumin, pieprz, kardamon i anyż gwiazdkowy. Dzięki nim zupa dahl pachnie magicznie. Nuty mleczka kokosowego harmonizują te mocne smaki i dodają całości nieco delikatności.
Składniki:
- 300 gram suchej czerwonej soczewicy,
- 500 ml passaty pomidorowej,
- 200-250 ml mleczka kokosowego,
- 700 ml wody,
- cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- mały kawałek imbiru,
- 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek,
- łyżka soku z cytryny,
- przyprawy: 3 łyżeczki garam masala, łyżeczka curry, pół łyżeczki papryki ostrej, 3/4 łyżeczki pieprzu cayenne lub czarnego, 2 szczypty soli.
Jak to zrobić?
- Soczewicę przepłukujemy, a następnie gotujemy przez 10 minut w 700 ml wody.
- W tym czasie podsmażamy na patelni, na oliwie lub oleju, obraną i pokrojoną drobno cebulę, rozgniecione w prasce lub starte na tarce 3 ząbki czosnku oraz kawałek imbiru wielkości ząbka czosnku. Dodajemy do nich przyprawy, mieszamy co jakiś czas.
- Następnie do ugotowanej soczewicy dodajemy zawartość patelni oraz passatę pomidorową. Mieszamy i gotujemy razem przez kilka minut.
- Na koniec dodajemy sok z cytryny i mleczko kokosowe. Mieszamy i ewentualnie jeszcze raz doprawiamy.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI ! :))
fantastyczny pomysł na krem! od razu zapisuję i jestem pewna, ze zarówno mnie jak i rodzinie posmakuje :)
ReplyDelete*mi
ReplyDeleteJestem pewna, że Ci posmakuje. Zupa dahl jest pyszna! i dość szybka w przygotowaniu.
ReplyDeletePozdrawiam :)
Przepyszna zupa, a jaka aromatyczna, polecam.
ReplyDelete