Soczyste smaki zielonego ogrodu...
Ciekawa, lekka, zdrowa, szybka w przygotowaniu sałatka. Dobra na garden party! Kasza kuskus, prażone pestki dyni, ziarna słonecznika, pomidorki, sałata - samo zdrowie. Jeśli chodzi o sałatę lodową, to można ją zastąpić sałatą masłową, rukolą, roszponką, czy mixem sałat. Ja tym razem do zrobienia sałatki użyłam prawdziwej fety z mleka owczego i bardzo Wam ją polecam (większość serów dostępnych na rynku przypominających fetę, np. Favita, jest zrobiona z mleka krowiego i ma zupełnie inny smak i konsystencję, jeśli będziecie mieli okazję, spróbujcie prawdziwej fety! :) ).
Składniki na dużą miskę sałatki (dla 4 osób):
- mała główka sałaty lodowej,
- 15 pomidorków koktajlowych,
- duży ogórek,
- szklanka kaszy kuskus (około 150 g),
- 150 g sera Feta,
- 4 łyżki pestek dyni,
- 2 łyżki łuskanych ziaren słonecznika,
- garść listków bazylii,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżka soku z cytryny,
- świeżo mielony czarny pieprz,
- sól do smaku.
Jak to zrobić?
- Myjemy sałatę, pomidory, ogórka i listki bazylii. Sałatę rwiemy palcami lub kroimy drobno. Pomidorki przekrawamy na połówki. Ogórka obieramy i kroimy w kostkę.
- Szklankę kaszy kuskus zalewamy szklanką osolonej gorącej wody i odstawiamy na 5 minut, aż zmięknie i wchłonie wodę, mieszamy co jakiś czas.
- Na rozgrzanej patelni prażymy przez kilka minut bez żadnego tłuszczu pestki dyni i ziarna słonecznika.
- Ser Feta kroimy w kostkę.
- Oliwę mieszamy z łyżką soku z cytryny i doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem.
- Na talerzach układamy kolejno warstwę sałaty, kaszy kuskus, pomidorków oraz ogórka, sera feta. Całość posypujemy uprażonymi pestkami dyni i ziarnami słonecznika, ozdabiamy listkami bazylii, posypujemy świeżo mielonym czarnym pieprzem i polewamy dressingiem z oliwy.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :)
Pięknie wygląda. Musi być pyszna :)
ReplyDeleteMhm :) Jest! :)
DeletePychota :)
ReplyDeleteZapraszam do mnie na kurczaka po hawajsku!
www.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam :-)
Dzięki Kasia! Już zaglądam do Ciebie! :)
Delete