Saturday, 16 November 2013

Mojito


Mroźny, orzeźwiający powiew mięty i limonki z rozgrzewającą rumową nutą...




Składniki na jednego drinka:
  • garść listków świeżej mięty,
  • pół soczystej limonki,
  • łyżka cukru trzcinowego,
  • 40 ml rumu Bacardi,
  • gazowana woda mineralna (pół szklanki),
  • kruszony lód (dużo).

Przydatne gadżety:
  • muddlerek do ugniatania limonki i mięty,
  • blender do kruszenia lodu,
  • długa łyżka,
  • szklanka typu long drink,
  • rurki do picia.



Przygotowanie:
  1. Umytą limonkę ogrzewamy w dłoniach przez mocne pocieranie, by uwolniła pełnię swego aromatu. Ostrym nożem odcinamy jej końcówki, a następnie przecinamy ją na pół. Z jednej z połówek wykrawamy jasny, cierpki trzonek i przekrawamy ją na cztery drobniejsze cząstki. 
  2. Wrzucamy je do szklanki typu long drink, wsypujemy do niej łyżkę brązowego cukru i dokładnie ugniatamy muddlerem, aż limonki wypuszczą sok, który zmiesza się z cukrem.
  3. Opłukane listki mięty rwiemy palcami drobno, a następnie dodajemy je do szklanki. Lekko ugniatamy całość muddlerem.
  4. Połowę szklanki wypełniamy kruszonym lodem. 
  5. Dolewamy 40 ml rumu Bacardi i mieszamy wszystko długą łyżką. 
  6. Dopełniamy szklankę kruszonym lodem, a następnie gazowaną wodą mineralną. 
  7. Do szklanki wkładamy dwie rurki. Szklankę możemy przyozdobić plasterkiem limonki lub gałązką mięty.



A na koniec trochę orzeźwiających rytmów:


3 comments:

  1. Wygląda super :)

    ReplyDelete
  2. A czy rum musi być Bacardi? Czy może być inny?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja zawsze robiłam z Bacardi, ale z tego co wiem, to może być inny :))

      Delete