Mroźny, orzeźwiający powiew mięty i limonki z rozgrzewającą rumową nutą...
Składniki na jednego drinka:
- garść listków świeżej mięty,
- pół soczystej limonki,
- łyżka cukru trzcinowego,
- 40 ml rumu Bacardi,
- gazowana woda mineralna (pół szklanki),
- kruszony lód (dużo).
Przydatne gadżety:
- muddlerek do ugniatania limonki i mięty,
- blender do kruszenia lodu,
- długa łyżka,
- szklanka typu long drink,
- rurki do picia.
Przygotowanie:
- Umytą limonkę ogrzewamy w dłoniach przez mocne pocieranie, by uwolniła pełnię swego aromatu. Ostrym nożem odcinamy jej końcówki, a następnie przecinamy ją na pół. Z jednej z połówek wykrawamy jasny, cierpki trzonek i przekrawamy ją na cztery drobniejsze cząstki.
- Wrzucamy je do szklanki typu long drink, wsypujemy do niej łyżkę brązowego cukru i dokładnie ugniatamy muddlerem, aż limonki wypuszczą sok, który zmiesza się z cukrem.
- Opłukane listki mięty rwiemy palcami drobno, a następnie dodajemy je do szklanki. Lekko ugniatamy całość muddlerem.
- Połowę szklanki wypełniamy kruszonym lodem.
- Dolewamy 40 ml rumu Bacardi i mieszamy wszystko długą łyżką.
- Dopełniamy szklankę kruszonym lodem, a następnie gazowaną wodą mineralną.
- Do szklanki wkładamy dwie rurki. Szklankę możemy przyozdobić plasterkiem limonki lub gałązką mięty.
A na koniec trochę orzeźwiających rytmów:
Wygląda super :)
ReplyDeleteA czy rum musi być Bacardi? Czy może być inny?
ReplyDeleteJa zawsze robiłam z Bacardi, ale z tego co wiem, to może być inny :))
Delete