Ostatnio wzięliśmy udział w kameralnym warsztacie kulinarnym dla pasjonatów zmysłowych, smakowych odkryć w restauracji Sowa & Przyjaciele. Było pysznie! :)
Spotkanie odbyło się w ramach projektu Tęcza Smaków współtworzonego przez firmę Syngenta oraz polskich producentów warzyw. Robert Sowa współpracuje z projektem już od 4 lat. Temat przewodni spotkania - "Polskie pomidory w nowych odsłonach".
Unikalne odmiany pomidorów prezentowane w ramach projektu cechują wyjątkowe walory smakowe, ciekawy wygląd i nietypowe kolory. Przedstawiciele firmy Syngenta opowiedzieli nam trochę ciekawostek dotyczących hodowli pomidorów, zapoznali nas z odmianami pomidorów godnymi uwagi, a jeszcze mało powszechnymi na rynku i słabo rozpoznawalnymi. Zwrócili także naszą uwagę na to, że pomidorów nigdy nie wolno przechowywać w lodówce, bo tracą wtedy smak i stają się papkowate! Najlepiej trzymać je w temperaturze pokojowej szypułkami w dół - dzięki temu mogą jeszcze spokojnie dojrzewać.
Czy znacie pomidory Kumato?
To linia czarnych pomidorów o wyjątkowym, intensywnym, słodkim smaku. My w czasie warsztatów wraz z ekipą restauracji Sowa & Przyjaciele przygotowaliśmy z nich Chłodnik pomidorowy z truskawkami i purée z awokado. To był niepowtarzalny smak!
Oto i chłodnik :):
Pomidory Kumato wykorzystalismy też do przygotowania Pomidorowego curry z dorszem, krewetkami królewskimi, świeżym imbirem, mlekiem kokosowym i kolendrą:
Konrad Birek - Szef Kuchni udzielał nam cennych wskazówek i pomagał w przygotowaniach:
Daniem, które absolutnie mnie oczarowało i zdobyło moje serce była sałatka z kaszą kuskus, szpinakiem, pomidorami koktajlowymi i bananowo-jogurtowym sosem curry podana z tortillą z tuńczykiem. Poniżej zamieszczam przepis na tę przepyszną, a do tego bardzo zdrową sałatkę i polecam Wam wypróbować! :)
Składniki dla 4 osób:
200 g kaszy kuskus,
300 ml bulionu drobiowego,
250 g pokrojonych pomidorków koktajlowych,
1 obrany, pokrojony w kostkę świeży ogórek bez gniazd nasiennych,
1 mały pęczek posiekanego grubego szczypioru,
100 g młodych liści szpinaku,
2 łyżki posiekanych rodzynek (ew. suszonych moreli),
1 łyżka pokruszonych orzechów np. włoskich lub migdałów,
1 mały pęczek świeżej kolendry,
4 łyżki oliwy z oliwek.
Do smaku: sól, mielona kolendra, kumin, curry, chili.
Sos:
200 ml gęstego jogurtu naturalnego,
rozgnieciony banan,
1 łyżeczka mieszanki curry,
sok z ½ cytryny,
sól do smaku.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki sosu połączyć i doprawić do smaku.
Kaszę kuskus wymieszać z przyprawami, zalać gorącym bulionem, odstawić na 10 minut, a następnie delikatnie wymieszać widelcem. Tak przygotowaną kaszę połączyć z pomidorami, ogórkiem, szczypiorem, szpinakiem, rodzynkami, orzechami, posiekaną kolendrą i oliwą z oliwek, doprawić do smaku.
Sałatka ta idealnie komponuje się też z pieczywem pita lub pszennymi plackami tortilla.
Do zrobienia sałatki użyliśmy mixu żółtych i czerwonych pomidorków koktajlowych Angelle - odmiany słodkiej, aromatycznej i wspaniale sprawdzającej się w wypadku sałatek.
A oto przygotowania sałatki :):
I na koniec deser! Deser jakże wyjątkowy, bo zrobiony z ... pomidorów! Oszalałam na punkcie tego deseru...!
KARMELIZOWANE POMIDORY KUMATO Z CIASTKIEM MIGDAŁOWYM, TIULEM Z POMIDORÓW I ORZEŹWIAJĄCYM SORBETEM ZE ŚWIEŻEJ BAZYLII:
Jeśli będziecie zainteresowani, podzielę się z Wami przepisem :).
Nasze wspólne przygotowania:
I nareszcie wspólna degustacja przygotowanych razem pyszności:
W słynnym VIP-roomie restauracji Sowa & Przyjaciele:
A tu także w VIP-roomie z sympatycznym Robertem Sową :):
Tomek w winniczce restauracji:
A tu z Tomaszem Jakubiakiem :):
Jeszcze raz dziękujemy firmie Syngenta za zaproszenie na warsztaty, wspaniałą atmosferę oraz miłe upominki.
Właśnie urządzamy sobie pomidorowy tydzień z całą tęczą pomidorowych smaków, które otrzymaliśmy do przetestowania :). Przepisami podzielimy się już wkrótce!
KUCHNIA LETYCJI POZDRAWIA! :)
Znam tylko ich czekoladki. Reszta - czarna magia.
ReplyDelete