Friday 9 January 2015

Sushi z pieczonym łososiem i awokado


Esencja japońskiej kuchni przyozdobiona ziarenkami czarnego sezamu... 




Pewnego dnia ostatnich wakacji, na Targu Śniadaniowym spróbowałam sushi maków, które mnie oczarowały. Były to maki z Restauracji TenSushi na warszawskim Żoliborzu, których tajnymi składnikami były pieczony łosoś, awokado i świeży ogórek. Natchniona po jakimś czasie spróbowałam sama zrobić takie sushi w domu. Domowe smakuje równie pysznie! :) Sushi z pieczonym łososiem to dobra alternatywa dla tych, którzy nie lubią surowych ryb. Można je też przyrządzić z wędzonym łososiem.
O właściwościach odżywczych łososia pisałam ostatnio, m.in. tutaj. Dziś chciałam zachęcić Was do włączenia do diety wodorostów, także bogatych w witaminy i minerały. Wodorosty to cenne źródło wapnia, żelaza i jodu -  zawierają ich więcej niż rośliny lądowe, a także witamin A, C, B12, E i K. Nori służące do przygotowania sushi, zwane także sałatą morską, należą do najbardziej lekkostrawnych i najsmaczniejszych wodorostów. Zawierają sporo białka. Obniżają poziom cholesterolu i wysokie ciśnienie, wpływają pozytywnie na stan skóry i włosów.
Przygotowanie sushi nie jest takie trudne, jak się wydaje. To naprawdę świetna zabawa! Jeśli się zdecydujecie, nie zapomnijcie zakupić pałeczek i zaparzyć zielonej herbaty, aby poczuć prawdziwie japoński klimat! :)


Składniki na około 50 maków:
  • 5 prasowanych alg nori do sushi,
  • 1,5 szklanki ryżu do sushi,
  • 200 g filetu z łososia bez skóry,
  • pół awokado,
  • świeży ogórek,
  • 2 łyżki octu ryżowego,
  • 1,5 łyżki cukru.
  • sól,
  • sos sojowy,
  • marynowany imbir w płatach,
  • wasabi,
  • czarny sezam do posypania.



Jak to zrobić?
  1. Ryż do sushi wsypujemy do garnka, zalewamy wodą, mieszamy do zmętnienia wody, po czym odcedzamy na sicie. Czynność tę powtarzamy kilkukrotnie aż pozbędziemy się zmętnienia wody. Następnie ryż gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
  2. Filet z łososia kroimy w cieniutkie paseczki, delikatnie solimy i układamy na blaszce wysłanej papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 °C.
  3. Obrane awokado oraz ogórka kroimy w cienkie podłużne prążki, paski.
  4. W rondelku mieszamy ze sobą 2 łyżki octu ryżowego, 1,5 łyżki cukru i łyżeczkę soli, podgrzewamy do rozpuszczenia cukru. 
  5. Wlewamy sos do ugotowanego już, gorącego ryżu, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
  6. Liść nori układamy na macie bambusowej (błyszczącą stroną do dołu). Na matową stronę nori nakładamy wilgotną ręką około półcentymetrową warstwę ryżu. Po jednej stronie nori zostawiamy około 2 cm z brzegu bez ryżu, ta strona posłuży nam do sklejenia rolki. Po przeciwnej stronie nori układamy w odległości około 3 cm od brzegu kawałki łososia, ogórka i awokado, jak na zdjęciu poniżej.
  7. Następnie zwijamy płat nori w rolkę zaczynając od strony z wyłożonymi składnikami. Możemy pomagać sobie w zwijaniu bambusową matą. Końcówkę nori bez ryżu możemy też delikatnie zwilżyć wodą, aby lepiej się skleiła. 
  8. W ten sam sposób przygotowujemy kolejne rolki. Następnie układamy je na desce i kroimy, najlepiej nożem do sushi, na maki o  grubości około 1,5 cm. Gotowe maki możemy posypać ziarnami czarnego sezamu.
  9. Do sushi podajemy miseczki z sosem sojowym, wasabi oraz płatami imbiru, którymi każdy indywidualnie doprawia sobie swoje sushi.


Poniżej zdjęcia pokazujące przygotowanie sushi:




Jeżeli chcemy sobie pomagać w zwijaniu rolki z nori bambusową matą, kierunek zwijania powinien być równoległy do prążków bambusowej maty, a nie prostopadły jak na zdjęciu poniżej. Ja akurat zwijałam tę rolkę bez udziału maty.






Oczywiście sushi kroimy na twardej desce, a nie na bambusowej macie :). To tylko prezentacja do zdjęć.


 Specjalny nóż do krojenia sushi, jak na zdjęciu powyżej, ułatwia krojenie sushi.



SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :))



2 comments:

  1. Mmm, pysznie! Aż mam ochotę na sushi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ala, zrób domowe, super zabawa i satysfakcja :) Pozdrawiam :)

      Delete