niedziela, 17 lipca 2016

Spaghetti alla puttanesca


Letni wieczór w ogrodzie, śródziemnomorski blask słońca, zapach morza...




A Ty, co poczujesz kosztując to danie? Pewnie na myśl przyjdzie Ci śródziemnomorski klimat i słusznie. Podobno danie wywodzi się z kuchni neapolitańskiej, choć pewności co do tego nie ma, a mieszkańcy wielu włoskich regionów przypisują sobie jego pochodzenie. Składa się z pomidorów, oliwy z oliwek, czosnku, kaparów, czarnych oliwek, oregano. W niektórych wersjach pojawia się natka pietruszki - według mnie bardzo tutaj pasuje, w innych anchois - fileciki z sardeli, w jeszcze innych tuńczyk. Ja wybieram wersję wegańską. 
Intrygująca jest nazwa dania. Puttana tłumaczy się jako prostytutka, ladacznica. Jedna z wielu teorii na temat nazwy dania mówi, że na początku XX wieku spaghetti przyrządzone w ten sposób było przysmakiem prostytutek, a także poczęstunkiem gości domów publicznych. Powodów doszukiwano się w szybkości przygotowania dania, dostępności składników i ich przystępnej cenie. Ponoć kolorystyka składników nawiązywała do różnorodnych odcieni bielizny pań trudniących się zawodem puttany.
Nie zważając na historię pochodzenia dania, spróbujcie je przygotować. To jest naprawdę niezwykła  uczta na talerzu, którą możecie wyczarować raptem w 20 minut!


Składniki dla dwóch osób:
  • 200 g makaronu spaghetti,
  • 400 g passaty pomidorowej lub pomidorów pelati z puszki,
  • 3 garści czarnych oliwek,
  • 1/3 pęczka natki pietruszki,
  • pół papryczki chilli (opcjonalnie),
  • 3 ząbki czosnku,
  • łyżka kaparów,
  • mała czerwona cebula, 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1/3 łyżeczki chilli pieprzu cayenne,
  • pół łyżeczki papryki słodkiej w proszku, 
  • pół łyżeczki oregano,
  • pół łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu,
  • 1/3 łyżeczki soli. 


Przygotowanie:
  1. Na oliwie z oliwek rumienimy pokrojoną w kosteczkę czerwoną cebulę i papryczkę chilli. Po kilku minutach smażenia dokładamy starte na tarce lub zgniecione w prasce ząbki czosnku, rumienimy razem krótką chwilę.
  2. Następnie na patelnię dodajemy passatę pomidorową, mieszamy. Doprawiamy pieprzem cayenne, oregano, papryką słodką świeżo mielonym czarnym pieprzem i solą.
  3. Po 5 minutach dokładamy pokrojone w plasterki czarne oliwki i łyżkę kaparów. Dusimy razem około 10 minut.
  4. W tym czasie w lekko osolonej wodzie gotujemy makaron spaghetti, najlepiej al dente.
  5. Ugotowany makaron dokładamy do pomidorowego sosu, mieszamy. 
  6. Wykładamy na talerze, posypujemy pokrojoną drobno natką pietruszki i odrobiną świeżo mielonego czarnego pieprzu.

SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !!  :))

6 komentarzy:

  1. Wspaniale, aż pozazrdościłam! Wprost uwielbiam kuchnię śródziemnomorską,to lekka, aromatyczna, zdrowa żywnożć. I jaka pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis i zdjęcia, ciekawe czy moje też takie wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie spaghetti to jak "zrobić coś z niczego". Pyszne i szybkie

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam! Uwielbiam spaghetti :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ostatnio nauczyłam męża robić spaghetti :) teraz muszę mu pokazać Twój przepis :) Dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda wspaniale. A sam rodzaj spaghetti uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń