czwartek, 11 lutego 2016

Racuchy orkiszowo-pszenne z jabłkami


Rumiane placuszki z miękkim, jabłkowym nadzieniem...




Racuchy z jabłkami to przysmak, który od zawsze uwielbiam. Zwłaszcza w okresie zimowym smakują świetnie i trudno im się oprzeć. Ostatnio dość często pojawiają się więc u nas w porze obiadowej. :) Tej zimy polubiłam je w wersji orkiszowo-pszennej. Do ich zrobienia nie używajcie jednak mąki orkiszowej z grubymi, nierozdrobnionymi otrębami, tylko takiej typu 500-600. Jeśli dostaniecie mąkę typu 1000 lub wyżej, możecie przesiać ją przez sito, by pozbyć się tych najgrubszych otrąb.  Z samej mąki orkiszowej robić ich jednak nie polecam, bo wtedy smakują zbyt ciężko. Trzeba zmieszać mąkę orkiszową i pszenną - pół na pół, wtedy racuchy wyjdą doskonałe! :)

Orkisz zawiera dużą w porównaniu do innych zbóż ilość białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają pozytywny wpływ na układ krążenia, błonnika poprawiającego motorykę układu pokarmowego, a także witamin z grupy B, PP oraz składników mineralnych: wapnia, żelaza, cynku i potasu. Jest też źródłem rodanidu - substancji biologicznie czynnej, która jest naturalnym antybiotykiem występującym w ślinie, krwi i mleku kobiecym. Rodanid jest naturalnym czynnikiem wzrostu komórek nerwowych, tkanek kostnych i ciał odpornościowych. Wzmacnia on układ odpornościowy, chroni przed infekcjami, wspomaga procesy krwiotwórcze. Badania naukowe dowiodły, że m.in. dzięki dużej zawartości rodanidu, orkisz działa przeciwzapalnie, antyalergicznie, zapobiega powstawaniu w organizmie komórek nowotworowych, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, wzmacnia system nerwowy, wpływa na poprawę nastroju, podnosi witalność. Systematyczne stosowanie diety orkiszowej wzmacnia i regeneruje wszystkie narządy i układy naszego organizmu, poprawia ogólny stan zdrowia. 



Składniki (na 10 racuchów):
  • 3/4 szklanki mąki orkiszowej,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 250 ml  (szklanka) ciepłego mleka,
  • 2 dag świeżych drożdży,
  • 4 łyżki cukru trzcinowego,
  • 3 duże jabłka,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder i cynamon do przyprószenia.



Przygotowanie:
  1. Drożdże kruszymy do dużego kubka, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki oraz 1/3 szklanki ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Składniki zaczynu dokładnie rozcieramy, mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce, na kilka minut do wyrośnięcia. Zaczyn powinien podwoić swoją objętość.
  2. W tym czasie myjemy i obieramy jabłka. Następnie kroimy je w drobną kostkę, pozbywając się ich gniazd nasiennych.
  3. Do miski wsypujemy mąkę, 3 łyżki cukru, dodajemy 2 jajka, resztę ciepłego mleka, mieszamy. Wlewamy do nich wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy gładkie ciasto - możemy po prostu wymieszać całość za pomocą łyżki lub ubijaczki. Następnie do ciasta dodajemy pokrojone w kosteczkę jabłka, mieszamy. Odstawiamy na 5-10 minut, aby ciasto trochę wyrosło.
  4. Na patelni dobrze rozgrzewamy olej i nakładamy ciasto za pomocą łyżki formując racuszki, które smażymy z obydwu stron na złocisty kolor. Placuszki po ściągnięciu z patelni można osączyć z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego.
  5. Racuszki układamy na talerzach i posypujemy cukrem pudrem oraz cynamonem. 

SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI!  :))

    1 komentarz: