poniedziałek, 29 grudnia 2014

FIT kotleciki z kaszy gryczanej


Lekkie kotleciki z ziarenek gryki...




Dziś propozycja dla tych, którzy mają ochotę na coś lekkiego i zdrowego. Uwielbiam wegetariańskie kotleciki zrobione z rożnego rodzaju kasz, więc często eksperymentuję w tym kierunku. Kotleciki z kaszy gryczanej i sera białego to jedne z moich ulubionych. Najlepiej smakują w towarzystwie dipu czosnkowo-ziołowego i ulubionej surówki. U mnie często jest to surówka z kapusty włoskiej i marchewki z dodatkiem oliwy z oliwek oraz ziół prowansalskich.
Ps. Pamiętajcie, że kasza gryczana to wspaniałe źródło witamin i minerałów, a wśród nich przede wszystkim krzemu niezbędnego do budowy i prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych i kości oraz odpowiedzialnego za wygląd włosów, skóry i paznokci!


Składniki:

- na 10 kotlecików 
  • 100 g kaszy gryczanej,
  • 250 g sera białego,
  • mała cebula,
  • 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek,
  • jajko,
  • 2/3 łyżeczki czarnego pieprzu,
  • łyżeczka pieprzu ziołowego,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka suszonego lubczyku lub koperku (opcjonalnie),
  • pół szklanki otrąb pszennych lub orkiszowych,

- na dip ziołowo-czosnkowy
  • 100 g jogurtu naturalnego,
  • ząbek czosnku,
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego,
  • sól,
  • czarny pieprz.



Przygotowanie:
  1. Kaszę gryczaną gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Po ugotowaniu kaszę odcedzamy.
  2. Cebulkę kroimy drobno i rumienimy na patelni na 3 łyżkach oleju lub oliwy.
  3. Ser biały rozdrabniamy widelcem.
  4. W misce mieszamy ze sobą ugotowaną kaszę gryczaną, ser biały, 3 łyżki otrąb, jajko i zrumienioną cebulkę. Doprawiamy mocno pieprzem czarnym i ziołowym,  solą, opcjonalnie także lubczykiem lub koperkiem, ponownie mieszamy. 
  5. Z tak powstałej masy formujemy kotleciki (kuleczki lub płaskie), które obtaczamy delikatnie w otrębach, a następnie układamy na blaszce do pieczenia. Kotleciki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C przez pół godziny.
  6. W tym czasie przygotowujemy dip czosnkowy z jogurtu naturalnego zmieszanego ze startym na tarce lub zgniecionym w prasce ząbkiem czosnku, a następnie doprawionego pieprzem czarnym oraz ziołowym i solą. 
  7. Kotleciki podajemy z dipem ziołowo-czosnkowym i ulubioną surówką.


SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :))


7 komentarzy:

  1. świetne kotleciki- zdrowe i sycące!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł na kotleciki! Wypróbuję jutro.
    Pozdrawiam,
    Gośka

    OdpowiedzUsuń
  3. nie wiem dlaczego, ale ja nie mogłam uformować kulek, bo się rozpadały... mimo to wsadziłam do piekarnika, zobaczymy co wyjdzie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Elizo, przez pomyłkę w 4 punkcie pominęłam dodatek otrąb pszennych do kotlecikowej masy. Już naniosłam poprawkę, proszę spróbować, teraz kotleciki na pewno będą się dobrze formować. :)
      Dziękuję za komentarz i pozdrawiam :))

      Usuń
  4. Przepis przewiduje przygotowanie ilu porcji? Chciałabym zaserwować kotleciki na sylwestrze... Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tego przepisu wychodzi około 10 kotlecików. Jeśli ma być to jedna z wielu przekąsek, to myślę, że wystarczy dla 4-5 osób. (Jeśli miałoby to być danie główne, to wtedy pewnie wystarczyłoby dla 3 osób.)

      Usuń