czwartek, 21 sierpnia 2014

Zupa dahl z czerwonej soczewicy


Czar indyjskich aromatów...





Niesamowita, rozgrzewająca, indyjska zupa z czerwonej soczewicy i mleczka kokosowego. Idealna na zimne wieczory. Bardzo zdrowa i sycąca. Sekretnym składnikiem jest tutaj garam masala - mieszanka indyjskich przypraw, która nadaje zupie bardzo aromatycznego, gorącego i czarującego charakteru. W skład garam masala wchodzą m.in. kolendra, chili, kalapsa, cynamon, goździki, kumin, pieprz, kardamon i anyż gwiazdkowy. Dzięki nim zupa dahl pachnie magicznie. Nuty mleczka kokosowego harmonizują te mocne smaki i dodają całości nieco delikatności.


Składniki:
  • 300 gram suchej czerwonej soczewicy,
  • 500 ml passaty pomidorowej,
  • 200-250 ml mleczka kokosowego,
  • 700 ml wody,
  • cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • mały kawałek imbiru,
  • 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek,
  • łyżka soku z cytryny,
  • przyprawy: 3 łyżeczki garam masala, łyżeczka curry, pół łyżeczki papryki ostrej, 3/4 łyżeczki pieprzu cayenne lub czarnego, 2 szczypty soli.




Jak to zrobić?
  1. Soczewicę przepłukujemy, a następnie gotujemy przez 10 minut w 700 ml wody.
  2. W tym czasie podsmażamy na patelni, na oliwie lub oleju, obraną i pokrojoną drobno cebulę, rozgniecione w prasce lub starte na tarce 3 ząbki czosnku oraz kawałek imbiru wielkości ząbka czosnku. Dodajemy do nich przyprawy, mieszamy co jakiś czas. 
  3. Następnie do ugotowanej soczewicy dodajemy zawartość patelni oraz passatę pomidorową. Mieszamy i gotujemy razem przez kilka minut. 
  4. Na koniec dodajemy sok z cytryny i mleczko kokosowe. Mieszamy i ewentualnie jeszcze raz doprawiamy.



SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !  :))

4 komentarze:

  1. fantastyczny pomysł na krem! od razu zapisuję i jestem pewna, ze zarówno mnie jak i rodzinie posmakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem pewna, że Ci posmakuje. Zupa dahl jest pyszna! i dość szybka w przygotowaniu.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszna zupa, a jaka aromatyczna, polecam.

    OdpowiedzUsuń