Saturday 20 December 2014

Pierniczki mleczne


Mięciutkie pierniczki na nadchodzący malutkimi kroczkami magiczny czas...




Pyszne, wyjątkowe, pulchne i mięciutkie od razu po upieczeniu pierniczki mleczne. Nie jestem cierpliwa względem ciasteczek, więc nie lubię przepisów, w których pierniczki muszą leżakować jakiś czas, aby zmięknąć. Te można jeść od razu. :) Oczywiście można je też polukrować i ozdobić nimi choinkę. Bardzo ciekawe w smaku, polecam! :)


Składniki:
  • szklanka mąki pszennej razowej,
  • szklanka jasnej mąki pszennej,
  • 3 łyżki miodu,
  • 2 łyżki masła,
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego,
  • jajko,
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka,
  • 1,5 łyżeczki sody,
  • 2,5 łyżki przyprawy do piernika.




Przygotowanie:
  1. Do miski wsypujemy dwa rodzaje mąki, cukier, przyprawę do piernika, sodę, mieszamy.
  2. W rondelku roztapiamy delikatnie masło i miód (nie przegrzewamy ich). Roztopione wlewamy do miski z mąką, mieszamy łyżką.
  3. Następnie do miski wbijamy jajko i stopniowo wlewamy mleko jednocześnie zagniatając ciasto rękoma. Ciasto zagniatamy do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli będzie zbyt rzadkie dosypujemy mąki.
  4. Ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką i dzielimy na 2-3 części. Każdą z nich kolejno rozwałkowujemy na grubość około 5-6 mm i wykrawamy pierniczki o ulubionych kształtach.
  5. Pierniczki pieczemy 7-8 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 °C.



WESOŁYCH I SMACZNYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA 
ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI ! :))



4 comments:

  1. Ile pierniczków wychodzi z tych proporcji ?

    ReplyDelete
  2. Piękny mają kolor, taki miodowy :)

    ReplyDelete
  3. Wyszły przepyszne :) Każdemu smakowały, dodatkowo użyłam tych foremek: http://www.ceneo.pl/34613400#pid=7311 dzięki czemu pięknie wyglądały :)

    ReplyDelete