środa, 18 września 2013

Czekolada na gorąco z chili i cynamonem


Daj się uwieść słodyczy gorącego musu czekoladowego z nutami chili i cynamonu...




Składniki dla dwóch osób:
  • 400 ml mleka,
  • 6 łyżek śmietanki 30%,
  • 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • 1/3 łyżeczki chili,
  • bita śmietana do ozdoby (opcjonalnie).

Przygotowanie:
  1. Mleko wlewamy do garnka lub rondelka. Dodajemy śmietankę i cukier puder. Podgrzewamy na średnim ogniu, mieszając co jakiś czas. Nie doprowadzamy do zagotowania.
  2. Czekoladę siekamy na drobniutkie kawałeczki i wsypujemy do mleka. Podgrzewamy mieszając cały czas, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Może to potrwać nawet 10 minut.
  3. Dodajemy cynamon i chili w proszku. Zagotowujemy.
  4. Podajemy w małych filiżankach. Możemy jeszcze dodatkowo udekorować czekoladę bitą śmietaną i przyprószyć ją cynamonem.



SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :))

7 komentarzy:

  1. nie ma to jak słodkie rozgrzanie, gdy za oknem zimno i deszcz! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka filiżanka czekolady idealna na dzisiejszą pogodę za oknem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak, taka czekoladka poprawia nastrój i rozgrzewa :))

    OdpowiedzUsuń
  4. czy czekolada jest gesta,czy to tylko na zdjeciu tak wyglada?
    Zdjecie przepiekne ,przepis tez nieskomplikowany-dziekuje za inspiracje
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak, ta czekolada jest gęsta, w postaci musu. Taką właśnie chciałam uzyskać. Jeśli jednak chcesz, aby Twoja czekolada była rzadsza, dodaj więcej mleka :). Pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń