sobota, 2 listopada 2013

Ciasto piaskowe


Udaj się w podróż marzeń miękką, bezkresną, piaszczystą plażą skąpaną w blasku słońca...






Składniki:
  • 5 jajek,
  • szklanka cukru,
  • ziarenka z jednej laski wanilii (opcjonalnie),
  • 1 i 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej (270 g),
  • 200 g masła,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżka cukru pudru (do przyprószenia).



Przygotowanie:
  1. Przygotowujemy składniki na ciasto, wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Wbijamy jajka do miski (całe, nie oddzielamy białek od żółtek) i ubijamy je na jasną puszystą masę, która powinna zdecydowanie zwiększyć swoją objętość, nawet więcej niż dwa razy. Kiedy piana jest już bardzo puszysta stopniowo dodajemy cukier i dalej ubijamy.
  3. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy przez sitko, dodajemy do masy jajecznej i mieszamy do połączenia składników.
  4. Masło roztapiamy w garnku i jeszcze ciepłe wlewamy do ciasta, miksujemy lub mieszamy intensywnie za pomocą ubijaczki do jajek, aż do uzyskania gładkiej masy.
  5. Ciasto wlewamy do blaszki wysmarowanej masłem i pieczemy w piekarniku przez 50 minut. Przez pierwsze 20 minut ciasto pieczemy w temperaturze 160 °C, a przez kolejne 30 minut w temperaturze 170 °C. Do pieczenia ciasta można użyć wąskiej, podłużnej, prostokątnej blaszki lub foremki do babki.
  6. Ostudzone ciasto dla ozdoby możemy przyprószyć cukrem pudrem.



SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI ! :))




A propos piaskowych podróży...:)



12 komentarzy:

  1. Ach, jakie delikatne. :) Takie kruche ciasta lubię chyba najbardziej, jeszcze z cytrynowym lukrem...

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiście wygląda bardzo delikatnie i apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A czy ciasto pieczemy w kuchence z termoobiegiem czy sama gora czy jak?

      Usuń
  3. Ja piekę w trybie Góra-Dół bez termoobiegu, ale myślę, że w trybie z termoobiegiem też powinno być ok :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajne ciacho - lekkie i pyszne :) Szybko znika...

    OdpowiedzUsuń
  5. a jakiej wielkości powinna być blaszka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Około 30 cm długości, 8 cm szerokości :))

      Usuń
  6. Ciasto można też upiec w formie babki :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy zamiast mąki ziemniaczanej mogę użyc zwykłej pszennej/tortowej? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem szczerze, że nie jestem pewna, bo nigdy nie robiłam tego ciasta z mąki pszennej. Podejrzewam, że można, ale nie jestem pewna, czy będzie miało wtedy swoją charakterystyczną piaskową konsystencję. Myślę, że wyjdzie bardziej biszkoptowate, ale można spróbować :).
      Pozdrawiam :)

      Usuń