sobota, 14 czerwca 2014

Naleśniki z nadzieniem ruskim i dipem czosnkowym


Ziołowy czar pod złocistym woalem...




Naleśniki z nadzieniem ruskim i dipem czosnkowym bardzo pozytywnie mnie zaskoczyły. Kiedy  usłyszałam o nich po raz pierwszy, pomyślałam hmm ciekawe, ale nie spodziewałam się szału. Tymczasem kompozycja okazała się genialna - naleśniki o delikatnym smaku, mocno ziołowo-pieprzny farsz, a do tego ostry czosnkowy dip. Spróbujcie i zaczarujcie się! a później napiszcie, jak bardzo Wam smakowały. :)
Ja za inspirację dziękuję Rafałowi P. 




Składniki na 6 naleśników:
- na nadzienie:
  • 8 ziemniaków, 
  • 250 g sera białego, 
  • łyżka masła, 
  • cebula, 
  • sól, 
  • pieprz ziołowy. 

-na naleśniki:
  • 220 g mąki (półtorej szklanki) pszennej, 
  • 2 jajka, 
  • 200 ml mleka, 
  • 150 ml wody, 
  • 2 szczypty soli, 
  • 2 łyżki masła lub oleju (do smażenia). 

-na dip czosnkowy:
  • mały jogurt grecki (150g), 
  • duży ząbek czosnku, 
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich lub innych ulubionych ziół, 
  • sól, 
  • pieprz do smaku.



Jak to zrobić?

Nadzienie:
  1. Ziemniaki obieramy i myjemy. Gotujemy w osolonej wodzie przez 25 minut. 
  2. Cebulę obieramy, kroimy w drobne piórka i smażymy na patelni na łyżce masła do zarumienienia, czyli około 5 minut.
  3. Do ugotowanych, lekko przestudzonych i odcedzonych ziemniaków dodajemy ser biały, rozdrabniamy i mieszamy je ze sobą za pomocą praski do ziemniaków. 
  4. Następnie dodajemy podsmażoną cebulę, doprawiamy farsz solą oraz ziołowym pieprzem i mieszamy raz jeszcze. 
Naleśniki:
  1. Do miski wsypujemy mąkę i szczyptę soli, wbijamy dwa jajka, a następnie wlewamy mleko i wodę. Całość dokładnie mieszamy za pomocą ubijaczki do jajek lub miksera. 
  2. Na mocno rozgrzanej patelni roztapiamy pół łyżeczki masła i rozlewamy na niej porcję ciasta naleśnikowego. Kiedy naleśnik zarumieni się przewracamy go na drugą stronę. 
  3. Na naleśniki nakładamy farsz, zwijamy je w rulony, a następnie przekrawamy na połówki. 
  4. Naleśniki ozdobić można liśćmi bazylii. 
Dip czosnkowy:
  1. Jogurt mieszamy ze startym na tarce lub zgniecionym w prasce ząbkiem czosnku. 
  2. Przyprawiamy ziołami, solą oraz pieprzem.




SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI ! :))

1 komentarz:

  1. koniecznie do zrobienia. myślę, że pierogi tez by nieźle z takim dipem smakowały

    OdpowiedzUsuń