Mięciutkie pierniczki na nadchodzący malutkimi kroczkami magiczny czas...
Pyszne, wyjątkowe, pulchne i mięciutkie od razu po upieczeniu pierniczki mleczne. Nie jestem cierpliwa względem ciasteczek, więc nie lubię przepisów, w których pierniczki muszą leżakować jakiś czas, aby zmięknąć. Te można jeść od razu. :) Oczywiście można je też polukrować i ozdobić nimi choinkę. Bardzo ciekawe w smaku, polecam! :)
Składniki:
- szklanka mąki pszennej razowej,
- szklanka jasnej mąki pszennej,
- 3 łyżki miodu,
- 2 łyżki masła,
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego,
- jajko,
- 1/4 szklanki ciepłego mleka,
- 1,5 łyżeczki sody,
- 2,5 łyżki przyprawy do piernika.
Przygotowanie:
- Do miski wsypujemy dwa rodzaje mąki, cukier, przyprawę do piernika, sodę, mieszamy.
- W rondelku roztapiamy delikatnie masło i miód (nie przegrzewamy ich). Roztopione wlewamy do miski z mąką, mieszamy łyżką.
- Następnie do miski wbijamy jajko i stopniowo wlewamy mleko jednocześnie zagniatając ciasto rękoma. Ciasto zagniatamy do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli będzie zbyt rzadkie dosypujemy mąki.
- Ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką i dzielimy na 2-3 części. Każdą z nich kolejno rozwałkowujemy na grubość około 5-6 mm i wykrawamy pierniczki o ulubionych kształtach.
- Pierniczki pieczemy 7-8 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 °C.
WESOŁYCH I SMACZNYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA
ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI ! :))
Ile pierniczków wychodzi z tych proporcji ?
ReplyDeleteOkoło 45 :)
DeletePiękny mają kolor, taki miodowy :)
ReplyDeleteWyszły przepyszne :) Każdemu smakowały, dodatkowo użyłam tych foremek: http://www.ceneo.pl/34613400#pid=7311 dzięki czemu pięknie wyglądały :)
ReplyDelete