sobota, 18 stycznia 2014

Moc zielonych koktajli




Zielone koktajle to samo zdrowie - oczyszczają, odchudzają, dają kopa energetycznego i są istną bombą witaminową! Wiosna to dobry moment, aby wprowadzić je do swojej diety.

Zielone koktajle są niezwykle odżywcze, zawierają sporą dawkę chlorofilu - dla detoksu organizmu, zwiększenia odporności i wzmocnienia serca, kwasu foliowego, żelaza dotleniającego komórki, fosforu, magnezu, potasu, prowitaminy A dla dobrego wzroku, witamin z grupy B dla pięknych włosów i skóry, witamin C, E - podstawowych antyoksydantów o działaniu odmładzającym, witaminy K, błonnika oraz białka. Są lekkostrawne, łatwo przyswajalne, nie obciążają żołądka. Można je pić na drugie śniadanie czy na podwieczorek. Zielone koktajle stymulują naturalny metabolizm, oczyszczają organizm z toksyn, przywracają skórze blask.


Jakie jeszcze są ich zalety?
  • stosowane w dietach pomagają w uzyskaniu i utrzymaniu odpowiedniej wagi,
  • wspomagają procesy trawienia,
  • dają dużo energii i wigoru,
  • oczyszczają przewód pokarmowy, krew i limfę,
  • poprawiają stan cery,
  • dostarczają sporą dawkę witamin i minerałów,
  • pomagają pokonać nałogi - takie jak palenie papierosów,
  • są ciekawym urozmaiceniem codziennego jadłospisu.

Zielone koktajle komponujemy z warzyw zielonolistnych, takich jak szpinak, jarmuż, sałata, natka pietruszki, wodorosty, algi, szczaw, seler naciowy czy kapusta zmiksowanych z owocami i wodą. Optymalne proporcje to 40% zielonych warzyw i 60% owoców. Możemy komponować ze sobą dowolne, ulubione owoce i zielone warzyw, choć przy tym wyborze warto kierować się sezonowością. Owoce o kremowej konsystencji, jak awokado czy banan, nadadzą zielonym koktajlom aksamitności. Z zielonych warzyw można tez dodać ogórka czy kiełki.
Smak zielonego koktajlu podkręci odrobina miodu, imbiru, czy cynamonu. Skuteczne ułatwienie wchłaniania witamin zapewni natomiast dodatek odrobiny oleju z pestek winogron, lnianego czy oliwy z oliwek. Wartość odżywcza koktajlu wzrośnie, gdy wzbogacimy go o otręby lub płatki owsiane, ziarna, np. nasiona chia lub siemię lniane, sok z cytryny czy sok z aloesu.
Gotowe koktajle można przechowywać do 3 godzin zamknięte w szklanym pojemniku w lodówce, jednak najlepiej wypijać je od razu, bo z każdą godziną tracą one na wartościach.

Dwa przepisy na pyszne zielone koktajle, znajdziecie tutaj:
http://kuchnialetycji.blogspot.com/2015/03/zielony-koktajl-wiosenny.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz