środa, 18 marca 2015

Zielony koktajl wiosenny


Zielona moc z owoców, szpinaku i natki pietruszki...




Zielone koktajle to samo zdrowie - oczyszczają, odchudzają, dają kopa energetycznego i są istną bombą witaminową! Wiosna to dobry moment, aby wprowadzić je do swojej diety. 
Zielone koktajle są niezwykle odżywcze, zawierają sporą dawkę chlorofilu - dla detoksu organizmu, zwiększenia odporności i wzmocnienia serca, kwasu foliowegożelaza dotleniającego komórki, fosforu, magnezu, potasu, prowitaminy A dla dobrego wzroku, witamin z grupy B dla pięknych włosów i paznokci, witamin C, E - podstawowych antyoksydantów o działaniu odmładzającym, witaminy K, błonnika oraz białka. Są lekkostrawne, łatwo przyswajalne, nie obciążają żołądka. Można je pić na drugie śniadanie czy na podwieczorek. Zielone koktajle stymulują naturalny metabolizm, oczyszczają organizm z toksyn, przywracają skórze blask.

Jakie jeszcze są ich zalety? 
  • stosowane w dietach pomagają w uzyskaniu i utrzymaniu odpowiedniej wagi,
  • wspomagają procesy trawienia,
  • dają dużo energii i wigoru,
  • oczyszczają przewód pokarmowy, krew i limfę,
  • poprawiają stan cery,
  • dostarczają sporą dawkę witamin i minerałów,
  • pomagają pokonać nałogi - takie jak palenie papierosów,
  • są ciekawym urozmaiceniem codziennego jadłospisu.

Zielone koktajle komponujemy z warzyw zielonolistnych, takich jak szpinak, jarmuż, sałata, natka pietruszki, wodorosty, algi, szczaw, seler naciowy czy kapusta zmiksowanych z owocami i wodą. Optymalne proporcje to 40% zielonych warzyw i 60% owoców. Możemy komponować ze sobą dowolne, ulubione owoce i zielone warzywa, choć przy tym wyborze warto kierować się sezonowością. Owoce o kremowej konsystencji, jak awokado czy banan, nadadzą zielonym koktajlom aksamitności. Z zielonych warzyw można tez dodać ogórka czy kiełki.
Smak zielonego koktajlu podkręci odrobina miodu, imbiru, czy cynamonu. Skuteczne ułatwienie wchłaniania witamin zapewni natomiast dodatek odrobiny oleju z pestek winogron, lnianego czy oliwy z oliwek. Wartość odżywcza koktajlu wzrośnie, gdy wzbogacimy go o otręby lub płatki owsiane, ziarna, np. nasiona chia lub siemię lniane, sok z cytryny czy sok z aloesu.
Gotowe koktajle można przechowywać do 3 godzin zamknięte w szklanym pojemniku w lodówce, jednak najlepiej wypijać je od razu.
Wiosna coraz bliżej, działamy! :)



Przepis I
Składniki na dwie porcje:
  • 2 garści szpinaku,
  • 2 garści natki pietruszki,
  • 2 jabłka,
  • 2 pomarańcze,
  • 2 łyżki soku z aloesu Symbio,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • łyżeczka miodu,
  • pół szklanki wody niegazowanej.

Przygotowanie:
  1. Myjemy owoce oraz liście szpinaku i pietruszki. Pomarańcze i  jabłka obieramy ze skórek. W przypadku jabłek pozbywamy się gniazd nasiennych. 
  2. Wszystkie składniki umieszczamy w mikserze koktajlowym lub blenderze. Miksujemy kilka minut.



Przepis II
Składniki na dwie porcje:
  • 2 garści szpinaku,
  • 2 garści natki pietruszki,
  • 2 jabłka,
  • 2 kiwi,
  • banan,
  • 2 łyżki soku z aloesu Symbio,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • pół szklanki wody niegazowanej.

Przygotowanie:
  1. Myjemy owoce oraz liście szpinaku i pietruszki. Banany, kiwi i jabłka obieramy ze skórek. W przypadku jabłek pozbywamy się gniazd nasiennych. 
  2. Wszystkie składniki umieszczamy w mikserze koktajlowym lub blenderze. Miksujemy kilka minut.



SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI! :))




7 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. zachęcam, zielone koktajle są świetne, pyszne i mega zdrowe :]

      Usuń
  2. A ja taka bez energii i sił witalnych.. Chętnie przyrządzę!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały zielony kolor, bardzo wiosenny :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bo wiosna tuż, tuż :), a ta piękna, słoneczna pogoda ostatnich dni inspiruje do zielonej kuchni :)

      Usuń
  4. Zdrowo i smacznie :) Przepis dodałem do zakładek, na pewno wkrótce przygotuję ten koktajl. Muszę porozglądać się w sklepie za sokiem z aloesu :)

    OdpowiedzUsuń