piątek, 17 stycznia 2014

Muffinki bananowo-orzechowe


Bananowe fantazje o aromacie orzechowych kwiatów...




Właśnie otrzymaliśmy w prezencie od serwisu Smakujegotuje.pl urocze, kolorowe, silikonowe foremki do muffinek. Postanowiliśmy je szybko przetestować. Świetnie się sprawdziły. Bananowe muffinki z orzechami włoskimi wyszły bajecznie.


Składniki:
  • 4 dojrzałe banany,
  • garść orzechów włoskich (około 25 g),
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego,
  • 2 łyżki cukru waniliowego (opcjonalnie),
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego,
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Jak to zrobić?
  1. Banany obieramy ze skórek i rozgniatamy widelcem. Następnie wrzucamy je do miski, wlewamy do nich olej i wbijamy jajko, mieszamy.
  2. Następnie do tak uzyskanej masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier. Miksujemy wszystko razem albo mieszamy intensywnie za pomocą ubijaczki do jajek przez klika minut, aż uzyskamy gładką masę.
  3. Orzechy włoskie siekamy drobno nożem i rozdrobnione dodajemy do ciasta, mieszamy.
  4. Przelewamy ciasto  do foremek na muffinki i pieczemy przez około 25-30 minut (do suchego patyczka) w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 °C.


SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI ! :))

1 komentarz:

  1. świetne muffiny! robiłam już dwa razy. dodałam orzechów i rodzynek.

    OdpowiedzUsuń