wtorek, 20 sierpnia 2013

Pierożki calzone wypełnione sosem bolońskim


Aromatyczne pierożki na zmysłowy wieczór w romantycznym nastroju...





Składniki na dwie duże porcje (około 25 pierożków):

- na ciasto:
  • 250 g mąki,
  • 2 łyżeczki drożdży w proszku (instant),
  • 130 - 140 ml ciepłej wody,
  • 1 łyżka oliwy (lub oleju roślinnego),
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka cukru;
- na sos bolognese:
  • kartonik krojonych pomidorów (400 g),
  • 150 g mielonego mięsa wołowego (lub wieprzowego),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego,
  • łyżeczka bazylii, 
  • łyżeczka oregano,
  • łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu (najlepiej świeżo mielonego);
- do przyprószenia:
  • 2 łyżki startego na tarce parmezanu lub sera Grana Padano;
- do przyozdobienia:
  • kilka listków świeżej bazylii.



Przygotowanie:
  1. Wsypujemy do miski mąkę, drożdże, sól oraz cukier i mieszamy te składniki. Następnie dodajemy łyżkę oliwy i stopniowo dolewamy ciepłej wody wyrabiając ciasto. Ciasto wyrabiamy rękami przez około 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Nie powinno ono kleić się do rąk. [Możemy jeszcze dodać odrobinę mąki w trakcie wyrabiania, jeśli okaże się, że ciasto jest zbyt lepkie lub też wody, jeśli składniki nie będą dobrze połączone.] Gdy ciasto jest gotowe, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy z miską na pół godziny do wyrośnięcia.
  2. W tym czasie przygotowujemy sos boloński. Umieszczamy w garnku pomidory z kartonika oraz 2 łyżeczki cukru trzcinowego i gotujemy. Po około 15 minutach dosypujemy do pomidorków bazylię oraz oregano, doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i dalej gotujemy. W tym samym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę i prażymy na niej przez pół minuty dwa rozgniecione ząbki czosnku, po czym dokładamy mielone mięso wołowe i mieszając smażymy dalej przez około 8 minut. Tak przygotowane mięso z czosnkiem przekładamy do pomidorów i gotujemy razem z nimi przez kolejne pięć minut. Po tym czasie sprawdzamy smak sosu i ewentualnie doprawiamy go jeszcze pieprzą lub solą. Wyłączamy sos i odstawiamy do ostygnięcia.
  3. Tymczasem wykładamy na stolnicę wyrośnięte ciasto i wałkujemy na cienki placek (o grubości ok. 3-4 mm). Za pomocą szklanki o cienkich brzegach wykrawamy z niego kółka [tak samo jak przy pierogach]. W każde kółko nakładamy farszu i dokładnie zaklejamy brzegi.
  4. Przygotowane w ten sposób pierożki calzone układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 °na ok. 12 minut (aż pierożki będą rumiane).
  5. Po tym czasie wyciągamy calzone, układamy na talerzach, posypujemy startym parmezanem lub serem Grana Padano i dekorujemy listkami bazylii.


Do tego dania polecam:
chilijskie czerwone wino wytrawne Sermientos de Tarapaca  ze szczepu Merlot, które charakteryzuje się jasnym rubinowym kolorem z odcieniami fioletu, aromatem zielonego pieprzu i przypraw oraz nutami czarnej wiśni i jeżyn. Wspaniale podkreśla ono smak pierożków calzone bolognese. :)




SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :))


2 komentarze:

  1. Pyszne i aromatyczne danie caly dom pachnie ziolami , mieskiem i ciastem .... trudno czeka sie na gotowa potrawe ...i chce sie ja powtarzac koniecznie z winkiem .....i para kochanych ludzi .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo, że pierożki calzone przypadły do gustu :) Są trochę pracochłonne, ale myślę, że ich smak jest tego wart :), a podane razem z czerwonym winkiem potrafią wprawić w miły nastrój... Pozdrawiam więc i życzę ciepłego wieczoru, w romantycznej atmosferze :))

      Usuń