poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Penne ze świeżym bazyliowym pesto


Harmonijna kompozycja świeżości bazyliowego pesto i łagodności pełnoziarnistego penne...




Składniki dla dwóch osób:
  • 200 g pełnoziarnistego makaronu penne,
  • pęczek bazylii (około 50-60 listków),
  • 2 łyżki orzeszków piniowych,
  • 4 łyżki startego parmezanu lub sera Grana Padano,
  • 6 łyżek oliwy,
  • pół łyżeczki soli,
  • 2 szczypty świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

Przygotowanie:
  1. Pełnoziarnisty makaron penne gotujemy al dente w osolonej wodzie.
  2. W tym czasie przygotowujemy bazyliowe pesto. Umyte listki bazylii kroimy bardzo drobniutko i umieszczamy w miseczce. Dodajemy do niej także orzeszki piniowe oraz 2 łyżki świeżo startego parmezanu lub sera Grana Padano. Ugniatamy całość tłuczkiem od moździerza (lub muddlerkiem) wlewając stopniowo oliwę i doprawiając solą oraz pieprzem.
  3. Tak przygotowane pesto mieszamy z ugotowanym (i odcedzonym) makaronem. Penne z pesto układamy na talerzach, prószymy resztą parmezanu lub sera Grana Padano i dekorujemy kilkoma listkami bazylii.



SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI ! :))


6 komentarzy:

  1. Danie wygląda bardzo kusząco:) pyszne::) Dzięki Pani mam pomysł na obiad na nadchodzący weekend, kocham eksperymentować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pesto bazyliowe. Klasyka w każdym calu! :)
    Super blog, fajne przepisy i piękne (!) zdjęcia!
    Serdecznie pozdrawiam
    Ewa z Życie smakiem się toczy
    www.smakiemsietoczy.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za miłe słowa :), na Pani blogu też jest mnóstwo ciekawych przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie. Jaki aparat robi tak piękne zdjęcia?

    OdpowiedzUsuń
  5. Aparat to Nikon D5100 :) Dzięki Karola :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń