niedziela, 18 sierpnia 2013

Migdałowo-kokosowa rozkosz


Miodowa obietnica bakaliowej rozkoszy...




Składniki dla dwóch osób:
  • duży jogurt naturalny lub grecki (około 340 g),
  • 3 łyżki płatków migdałowych,
  • łyżka wiórków kokosowych,
  • 4 starte na tarce orzechy laskowe (opcjonalnie),
  • łyżka miodu (lub syropu z agawy).

Przygotowanie:
  1. Na rozgrzanej patelni prażymy (bez żadnego tłuszczu) płatki migdałowe, wiórki kokosowe i starte na tarce orzechy laskowe. Najlepiej najpierw wrzucić migdałowe płatki  i rumienić je przez około 2 minuty, a później dorzucić do nich wiórki kokosowe na kolejną minutę, czy dwie, gdyż kokos szybciej się rumieni i brązowieje. Orzechy proponuję dodać na samym końcu.
  2. Tak przygotowanymi bakaliami posypujemy podany w miseczkach  jogurt, a całość oblewamy złocistym miodem (lub w wersji bardziej light syropem z agawy).

Nadeszła pora na migdałowo-kokosową rozkosz... :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz