Świąteczny czar cynamonu i goździków ukryty w uroczych ciasteczkach ...
W okresie świątecznym z przyjemnością sięgamy po pierniczki i ciasteczka korzenne. Są proste i przyjemne w przygotowaniu, a ich zapach napełnia dom magiczną, świąteczną aurą. Przepisów na nie jest mnóstwo, u nas dziś pierniczki z mąką orkiszową - bardzo kruche i chrupiące. Można się pokusić o użycie do ich przygotowania jedynie miodu (około 10 łyżek), bez cukru trzcinowego.
Składniki (na około 80 sztuk):
- 90 g masła,
- 5 łyżek miodu,
- pół szklanki cukru trzcinowego,
- 2 łyżeczki kakao,
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika,
- łyżeczka sody,
- 1 i 1/3 szklanki mąki orkiszowej,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 jajko ekologiczne.
Przygotowanie:
- W rondelku, w niskiej temperaturze topimy masło, miód i cukier, mieszając je od czasu do czasu. Dodajemy do nich przyprawę do piernika i kakao, mieszamy. Studzimy.
- W misce mieszamy ze sobą oba rodzaje mąk i sodę. Dodajemy do nich jajko i przestudzoną zawartość rondelka. Ugniatamy ciasto rękoma kilka minut, aż będzie jednolite i elastyczne. Jeśli ciasto będzie się zbyt kleić, dodajemy jeszcze odrobinę mąki.
- Ciasto dzielimy na części. Wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 3 mm i wycinamy pierniczki.
- Pieczemy je w temperaturze 170 °C na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 7-8 minut. Bezpośrednio po upieczeniu pierniczki mogą wydawać się miękkie, jednak stwardnieją one po ostygnięciu.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI! :))
Mniam! tyle rzeczy chcę zrobić na święta, że zaczynam już wariować :) zrobiłam już ciasto piernikowe, ale chcę i pierniczki :)
ReplyDeleteŚlicznie wyglądają :)
ReplyDeleteUwielbiam piec pierniczki na święta!
To jedne z najlepszych ciasteczek :)
Czy te pierniczki wychodzą bardziej kruche czy miękkie? :)Pozdrawiam!
ReplyDeleteBezpośrednio po upieczeniu są miękkie, po ostygnięciu robią się twarde, a na drugi dzień znów troszkę miękną, ale ogólnie są bardzo kruche cały czas :))
Delete