Rozgrzewająca inspiracja o jesiennym charakterze...
W chłodne, jesienne dni na obiad dobrze sprawdza się rozgrzewająca zupa. Dzisiejsza propozycja to wegańska zupa z zieloną soczewicą, pomidorami i kolorowymi paprykami. Istotną w tym przepisie przyprawą, dzięki której zupa ta zyskuje ciekawy smak, jest kumin - kmin rzymski (często mylony z kminkiem zwyczajnym). Jest to przyprawa popularna w kuchni indyjskiej, dalekowschodniej, a także meksykańskiej. Kumin ma dość mocny, ostry, lekko gorzkawy smak i bardzo dobrze podkreśla smak dań z soczewicą czy fasolą.
- szklanka zielonej soczewicy,
- kartonik lub puszka pomidorów bez skóry (400g),
- pół czerwonej papryki,
- pół zielonej papryki,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 l wody,
- łyżeczka mielonego kminu rzymskiego,
- pół łyżeczki papryki słodkiej,
- 1/3 łyżeczki papryki ostrej,
- 3 liście laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- sól (użyłam himalajskiej),
- czarny pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Zieloną soczewicę przepłukujemy i moczymy przez pół godziny w zimnej wodzie, po czym wodę tę odlewamy.
- W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i rumienimy posiekaną drobno cebulę oraz rozgniecione ząbki czosnku.
- Całą zawartość kartonika lub puszki pomidorów blendujemy i dodajemy do cebulki i czosnku, mieszamy. Dusimy razem kilka minut, po czym do garnka wlewamy wodę i dodajemy zieloną soczewicę, liście laurowe, ziele angielskie, kmin rzymski, paprykę słodką i ostrą. Gotujemy na średnim ogniu około 35-40 minut, aż soczewica będzie miękka.
- W połowie gotowania do zupy dodajemy pokrojoną w drobną kostkę czerwoną i zieloną paprykę. Pod koniec gotowania zupę doprawiamy czarnym pieprzem i solą.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI! :))
No comments:
Post a Comment