Orzechowa inspiracja z soczyście zielonym jarmużem...
Zdrowe i bardzo szybkie w przygotowaniu danie z kaszą kuskus i jarmużem. Polecam zwłaszcza tym, którzy nie mogą się przekonać do surowego jarmużu. Te pełne wartości odżywczych, zielone liście po delikatnym podsmażeniu na oliwie z oliwek nabierają o wiele delikatniejszego i ciekawego smaku. Kasza kuskus ma z kolei tę zaletę, że nie trzeba jej gotować, wystarczy zalać gorącą wodą i pozostawić na kilka minut pod przykryciem. Taki obiad można więc przygotować w kilka minut.
Jarmuż to skarbnica błonnika, witamin - zwłaszcza C i K, soli mineralnych - przede wszystkim potasu i wapnia oraz sulforafanu - przeciwutleniacza, który ma silne działanie antynowotworowe.
Składniki (na dwie porcje):
- półtorej szklanki kuskusu, np. orkiszowego Symbio,
- 5 garści rozdrobnionego jarmużu,
- 2 ząbki czosnku,
- kilka suszonych pomidorów z oleju,
- 3 łyżki rozdrobnionych orzechów włoskich,
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
- sól,
- czarny pieprz.
Przygotowanie:
- Kaszę kuskus wsypujemy do miseczki i zalewamy gorącą, lekko osoloną wodą, tak aby sięgała około 2 cm ponad wysokość kaszy. Pozostawiamy na 5 minut pod przykryciem do wchłonięcia wody, mieszając od czasu do czasu.
- Jarmuż i suszone pomidory kroimy na małe kawałeczki. Orzechy siekamy drobno. Zgniatamy w prasce lub ścieramy na tarce 2 ząbki czosnku.
- Na patelni podsmażamy przez kilka minut na oliwie jarmuż, suszone pomidory, czosnek i orzechy włoskie. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
- Kuskus mieszamy z zawartością patelni. Danie podajemy posypane dodatkową porcją rozdrobnionych orzechów włoskich.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI! :))
Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Kipi kasza” na zBLOGowanych. Najciekawsze przepisy mają szanse na nagrody :)
ReplyDeleteMusiało smakować wybornie ;)!
ReplyDelete