Czysta rozkosz smaku kusząca niebiańskim aromatem cynamonu...
Składniki (na dużą blaszkę):
- 1,5 kg jabłek (najlepiej kwaśnych)
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 0,5 kg mąki pszennej,
- 200 g masła,
- 5 jajek,
- 7 łyżek cukru pudru,
- 2 opakowania cukru waniliowego (łącznie 16 g),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Jak to zrobić?
- Umyte jabłka obieramy ze skórek i kroimy na ćwiartki lub ósemki wykrawając z nich gniazda nasienne. Wrzucamy je do garnka, dodajemy łyżkę masła, łyżeczkę cynamonu i dusimy pod przykryciem przez 30 minut mieszając co jakiś czas. Następnie dodajemy do nich jedno opakowanie cukru waniliowego, mieszamy i dusimy przez kolejne 10 minut, aż jabłka zmiękną zupełnie i uzyskają jednolitą konsystencję konfitury.
- W czasie gdy jabłka się duszą, przygotowujemy ciasto. Przesiewamy na stolnicę mąkę z dwoma łyżeczkami proszku do pieczenia. Dokładamy do nich kostkę masła oraz jedno opakowanie cukru waniliowego i siekamy całość nożem przez około 5 minut do rozdrobnienia składników.
- Następnie dodajemy 2 całe jajka oraz 3 żółtka (białka z tych jajek zostawiamy, bo wykorzystamy je później na pianę) i od tej pory ugniatamy ciasto rękami. W trakcie ugniatania możemy jeszcze dosypywać mąki, jeśli ciasto będzie zbyt lepkie. Musi ono uzyskać taką konsystencję, aby możliwe było jego rozwałkowanie.
- Kiedy ciasto jest gotowe, dzielimy je na pół. Jedną jego połówkę wstawiamy do zamrażalnika na 10-15 minut. Drugą natomiast wałkujemy na placek o grubości około 4 mm i rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (ja do tych proporcji ciasta używam blaszki o wymiarach 30 cm * 35 cm).
- Teraz za pomocą miksera lub trzepaczki do jajek ubijamy pianę z pozostawionych wcześniej 3 białek z dodatkiem szczypty soli. Kiedy piana jest gotowa (tzn. możemy przewracać miskę, a piana trzyma się ścianek i nie wypada) dosypujemy do niej stopniowo cukier puder i dalej ubijamy, czy też ucieramy. Najlepiej dodawać cukier po łyżce, ucierać / ubijać i dodawać kolejną łyżkę cukru.
- Na placek w blaszce wykładamy duszone jabłka, rozprowadzamy je równomiernie. Następnie wykładamy warstwę przygotowanej piany z białek i cukru pudru. Na koniec wyciągamy z zamrażalnika drugą połowę ciasta i ścieramy je nad plackiem na tarce, tak aby pokryć całą powierzchnię ciasta.
- Blaszkę z ciastem wstawiamy do rozgrzanego do temperatury 190 °C piekarnika na 35 minut.
- Gotowe ciasto można jeszcze dodatkowo posypać po wierzchu cukrem pudrem bądź cynamonem. :)
Pycha, aż ślinka leci, ja dziś robiłam domowy mus szarlotkowy(,kuchnia lidla,), na weekend wypróbuję przepis na ciacho :)
ReplyDeleteWypróbowałam przepis, szarlotka jest znakomita!:)
ReplyDeleteWygląda pięknie! Uwielbiam szarlotki, choć nie każda jest tak samo dobra. Upodobałam sobie przepis mojej koleżanki, ale ten Twój bardzo mnie kusi :)
ReplyDeletePolecam więc wypróbować moją wersję :)) Na pewno Pani nie pożałuje :)
ReplyDeleteSzarlotka jest przepyszna i pięknie się prezentuje :)
podpiekamy ciasto przed wyłożeniem?jabłka wykładamy gorące czy studzimy?
ReplyDeleteWitam :) Ciasta nie podpiekamy przed wyłożeniem jabłek. Jabłka mogą być gorące albo delikatnie przestudzone.
ReplyDelete