Aromatyczne, złociste kartofelki w rozmarynowej odsłonie...
Na co dzień bardzo rzadko jadam ziemniaki, na ich miejsce wybieram różnego rodzaju kasze, brązowy i czarny ryż oraz komosę ryżową. Ostatnio zdobyłam jednak worek ekologicznych ziemniaków i trzeba było je szybko wykorzystać, żeby nie zepsuły się w ciepłym mieszkaniu. Wpadłam więc na pomysł, aby je mocno zapiec w bardzo wysokiej temperaturze, tak aby miały chrupiącą skorupkę i podać z dipami jogurtowymi. Zapiekałam je, z dużą ilością rozmarynu, co nadaje ziemniakom fantastycznego smaku i aromatu. Dodatkowo posypałam je różnymi ziołami i przyprawami. W takim wydaniu ziemniaki smakują genialnie, wracałam do nich kilkukrotnie. To był mój kulinarny hit stycznia! :) Takie proste, a takie pyszne!
W Polsce ziemniaki spowszedniały. Je się je tak często, że zapomina się, ile mają cennych wartości. A przecież ziemniaki to źródło potasu obniżającego ciśnienie krwi, magnezu, który łagodzi stany zmęczenia i stres, a także pewnych ilości wapnia i fosforu. Dostarczają też sporo witamin, a wśród nich najwięcej witaminy C odpowiedzialnej m.in. za naszą odporność oraz witamin B1 oraz B6. Kartofle zawierają też błonnik ułatwiający trawienie, obniżający poziom cholesterolu. Są lekkostrawne, prawie nie zawierają tłuszczu, a organizm łatwo przyswaja zawarte w nich związki. Najwięcej wartości odżywczych jest tuż pod skórką ziemniaka, więc dobrze jest cieniutko je obierać lub tylko delikatnie skrobać. Kartofle są też dobrym źródłem energii, której dostarcza skrobia, ale właściwie są niskokaloryczne, bo zawierają jedynie około 76 kcal w 100 g. Jedzone w pojedynkę, bez mięsa, za to z jogurtowym dipem czy surówką, nie tuczą. Nie bójmy się więc jeść ziemniaków! :)
Składniki dla 2 osób:
- 10 ziemniaków,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- rozmaryn świeży lub suszony,
- oregano,
- bazylia,
- sól,
- papryka słodka,
- papryka ostra,
- 250 g jogurtu naturalnego,
- pieprz ziołowy,
- ząbek czosnku.
Przygotowanie:
- Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na kawałki - połówki i ćwiartki. Następnie układamy je na blaszce natłuszczonej oliwą z oliwek, posypujemy rozmarynem, oregano, bazylią, papryką ostrą i słodką oraz solą. Skrapiamy jeszcze po wierzchu oliwą z oliwek, możemy przemieszać całość, aby oliwa lepiej się rozprowadziła.
- Ziemniaki pieczemy w piekarniku przez 45 minut - pierwsze 30 minut w temperaturze 210°C, a kolejne 15 minut w temperaturze 230-240°C, aby ziemniaki dobrze się zarumieniły i zyskały chrupiącą skorupkę.
- W czasie pieczenia ziemniaków przygotowujemy dipy: czosnkowo-ziołowy - z jogurtu naturalnego, startego na tarce lub zgniecionego w prasce ząbka czosnku, pieprzu ziołowego i soli; paprykowy - z jogurtu naturalnego, papryki słodkiej, papryki ostrej i soli.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :))
mmm wyglądają smakowicie :)
ReplyDelete:)))
Delete