Jesienny mus ze szczyptą cynamonu...
Kaszę jaglaną możemy wykorzystać nie tylko do zrobienia obiadu, ale także pysznego koktajlu czy deseru. Warto, bo zawiera ona m.in. dużą ilość białka; witaminy z grupy B; żelazo; krzemionkę, która zapewnia zdrowy wygląd włosów, skóry i paznokci; lecytynę, która poprawia pamięć i koncentrację oraz antyoksydanty zapobiegające starzeniu się skóry. Połączenie kaszy jaglanej z jesiennymi owocami i szczyptą cynamonu w formie smoothie to doskonały wybór na jesienne śniadanie lub lunch.
Składniki (na 2 porcje):
- jabłko,
- 6 śliwek,
- duży jogurt naturalny (około 350 gram),
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej,
- 1/3 łyżeczki cynamonu,
- kilka kostek lodu (opcjonalnie).
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną przepłukujemy kilkukrotnie zimną wodą, a następnie gotujemy przez około 17 minut w szklance wody, aż kasza ją wchłonie.
- Myjemy jabłko i śliwki, pozbywamy się ich gniazd nasiennych i pestek. Jabłko kroimy na kawałki, nie obieramy.
- W mikserze koktajlowym umieszczamy owoce ze skórkami, jogurt naturalny, ugotowaną kaszę jaglaną, cynamon. Miksujemy całość przez kilka minut, do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowe! :)
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :))
Uwielbiam wszystkie owocowe smoothies, podczas wakacji, jakoś więcej się ich u mnie na blogu pojawiało, ale chyba znowu zacznę je przyrządzać :)
ReplyDeleteBardzo ciekawy przepis i super prezentuje się na zdjęciach. Dla mnie bardzo innowacyjne. Muszę wypróbować ( ;
ReplyDeletew wolnej chwili zapraszam do siebie, pozdrowienia!