Złociste ciasto z puszystym serkiem, pod czerwonymi koralikami...
Przepis został przygotowany w ramach konkursu Almette "Jesienne danie z serkiem Almette".
Składniki na 4 naleśniki:
- 50 g mąki pszennej,
- 50 g mąki pszennej razowej,
- 50 g mąki orkiszowej,
- łyżeczka mielonego siemienia lnianego,
- 2 jajka,
- 250 ml mleka,
- 2 łyżki oleju kokosowego,
- serek Almette fruit z Jagodą i Maliną,
- pół szklanki czerwonych borówek.
Jak to zrobić?
- Mieszamy ze sobą 3 rodzaje mąki oraz siemię lniane, wbijamy dwa jajka, a następnie wlewamy mleko. Całość dokładnie mieszamy za pomocą ubijaczki do jajek.
- Na mocno rozgrzanej patelni roztapiamy pół łyżeczki oleju kokosowego. Olej kokosowy rozprowadzamy po powierzchni patelni za pomocą ręcznika papierowego.
- Następnie na patelnię wylewamy porcję ciasta naleśnikowego. Kiedy naleśnik zarumieni się przewracamy go na drugą stronę.
- Przygotowane w ten sposób naleśniki przekładamy serkiem Almette fruit, a następnie ozdabiamy czerwonymi borówkami.
No comments:
Post a Comment